Wolfgang Hansson ljuger om Kambodja

Det finns få journalister som håller fingret i luften så stadigt som Aftonbladets Wolfgang Hansson. Varenda tanke som han plitar ner på papper tycks först ha varit ut på remiss i Pentagon och hos Per Almark. Nu när Röda Khemerernas åldriga f.d. ledare har dömts till livstid och hånas av finansoligarkernas blaskor över hela världen känner Wolfgang att han måste rycka ut. Om han bara krystar lite hårdare i nästa artikel så kanske han också får gå på fest och bli kindpussad av Peeeter Wallenberg.

Den som är det minsta intresserad av vad som faktiskt hände i Kambodja (Kampuchea) inser snart att det är något skumt med rapporteringen. Varför nämns inte (allmänt talat) att USA släppte en kolossal mängd bomber som dödade 100 000-tals människor? Istället är det bara Röda Khemererna som skall fördömas gång på gång. Men det är USA med sin enorma krigsmaskin som har mördat och fortfarande mördar sig fram över världen, inte de fattigbönder och arbetare Wolfgang fördömer i sin text. Bara en riktigt kallblodig anpasslig lögnare kan låtsas som att USA:s folkmord i Kambodja aldrig har hänt.

Ulf Bjerén har skrivit en riktigt bra artikel om utvecklingen i Kambodja som finns här. Vi har tagit oss friheten att plocka ut några längre citat.

“Budskapet om ”Pol Pots mord på sitt eget folk” har i årtionden hamrats in i folks medvetande. I Sverige har sanningsministeriet ”Forum för levande historia” kampanjat för denna verklighetsuppfattning och stigmatiserat de som resonerat i sak kring skeendena. …

Ett folkmord i Kampuchea är bevisat och dokumenterat och det begicks av USA-imperialismen. Från 4 oktober 1965 till 15 augusti 1973 fällde USA betydligt fler bomber över Kampuchea än vad de allierade fällde under hela andra världskriget.

I januari 1973 undertecknade Vietnam och USA Parisavtalet. Det innebar att hela USA:s bombflotta kunde koncentreras på Kampuchea. USA krävde att Kampucheas enhetsregering under prins Norodom Sihanouk skulle skriva på avtalet och lät hälsa att de skulle ”utplånas” om de inte underkastade sig. Men Kampuchea vägrade acceptera ett avtal som tillkommit över huvudet på dem och bombningarna beordrades av Henry Kissinger.

Historiens sannolikt mest massiva bombterror följde. Den pågick från januari till augusti 1973. Trettio städer utplånades helt, i några provinser fanns inte ett helt hus kvar efter bombningarna. Nixon avsåg att bombkriget skulle hållas hemligt. Det misslyckades visserligen, men i den ”fria pressen” i väst var rubrikerna små. Medan folkmordet fullbordades var tystnaden öronbedövande.

Amerikanska regeringskällor uppskattade antalet döda av bombningarna till mellan 600 000 och 700 000, oräknat de döda i det bombkrig USA faktiskt länge lyckades hålla hemligt 1965-69 (Michael Vickery, ”Cambodia 1975-1982”, 1984). Det finns andra beräkningar som landar på högre siffror.

Den sekundära överdödligheten på grund av bombningarna förväntades av USA-administrationen bli uppåt en miljon människor, enligt samma källa. Exempelvis hade hundratusentals dragdjur dödats. Napalmbombningar av landsbygden, under hela kriget daglig rutin, skapade en enorm flyktingkatastrof.

Kampuchea skulle bombas till underkastelse. Men 17 april 1975 intog befrielsefronten huvudstaden Phnom Penh. USA:s ambassadör fotograferades i vild flykt med stjärnbaneret under armen. Bilden skickades ut i världspressen. En oerhörd förödmjukelse för supermakten. Några veckor efter befrielsen gick USA till attack igen från krigsfartyg och bombade städer i Kampuchea. Det var en bidragande orsak, förutom hotet om epidemier och svält bland flyktingmassorna, att organisera evakuering av städerna till jordbruk på landsbygden. ….

Snabbt byggdes ett ”museum över Pol Pots terror” i Phnom Penh. Denna ”dokumentation” stod klart i krigspropagandans tjänst och uppfattades av samtiden till viss del så. Den kom att fungera som en ”cover”, en täckmantel, för verkningarna av USA:s bombterror.

Jan Myrdal sammanfattade i Folket i Bild/Kulturfront 17/87: ”Men det är svårt att tänka sig en mer massiv internationell propaganda än den som Demokratiska Kampuchea utsattes för. Moskva, Vatikanen, Pentagon och Hanoi och hela den internationella opinionsbildningen enades den gången i fördömanden. …”.

Vi skickar denna text till Wolfgang, säkert kan han bättra sig.

 

(Visited 280 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.