Parlamentarismen: Lobbyismen och gamla ”fina traditioner”

Lobbying innebär politiskt påtryckningsarbete, det vill säga att professionella företrädare för kapitalistiska intressegrupper i organiserad och dold eller öppen form framför sina åsikter till politiska makthavare. Det är idag inte ovanligt att politiker tar uppdrag som lobbyister samtidigt som de arbetar för stat och kommun. Vanligt är även att personer går från att vara politiker eller till att bli lobbyister eller tvärtom. Mats Odell gick från att vara flyglobbyist till att vara ministern som avskaffade flygskatten. Ett trafiklandstingråd i Stockholm som motsatte sig utbyggnad av tunnelbanan visade sig arbeta som spårvagnslobbyist.

Men kapitalisterna har även andra möjligheter enligt en gammal “fin” tradition. Den svenska staten skickar sedan länge ut nya förslag till kapitalisternas intresseorganisationer. Detta innebar att kapitalisternas intresseorganisationer automatiskt får skicka in sina åsikter om de kan komma att beröras av lagar och regler som är på gång. En annan fin tradition är att de mäktigaste kapitalisterna har haft fri tillgång till regeringen. När de har velat diskutera någon viktiga fråga har de helt enkelt gått upp och tagit ett “snack” med statsminstern.

(Visited 20 times, 2 visits today)

Dela denna text.

PinIt

2 thoughts on “Parlamentarismen: Lobbyismen och gamla ”fina traditioner”

 1. Mfcane

  Enkelt uttryckt är politikerna den härskande klassens lydiga administratörer. Det finns inget att hämta för arbetarklassen i det borgliga spektaklet.

  Valbojkott 2014!

  Reply
  • Redaktionen Post author

   Det är som någon sa, vi får inte lämna kritiken av parlamentarismen åt anarkisterna.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.