Parlamentarismen: Lagar till salu och märkliga källor

De före detta ministrarna Sten Tolgfors och Lars Leijonborg som numera är lobbyister erbjöd sina tjänster när när en tidning utgav sig för att vara en kund som var intresserad av köpa en ny lag. 

Ett annat exempel är en före detta riksdagskvinna som numera säljer politiska tjänster i riksdagen. När en tidning utgav sig för att vara kund och tog kontakt med henne blev de erbjudna att betala 50 000 kronor för att påverka politikerna att stifta en ny lag. Fokus ligger på att påverka ”riksdagens ledamöter och ­ansvarigt departement, ­utskottets tjänstemän, ­politiska tjänstemän samt ­andra ­personer”, skrev hon i en ­offert.

Det finns statistik på var riksdagspolitikerna hämtar sina förslag ifrån. 12 procent av motionerna (förslag) i riksdagen har visat sig vara till viss del plagierade. De innehåller textdelar som hämtats från andra källor – helt utan någon hänvisning. Flera motioner är närmast identiska med debattartiklar eller nyhetstexter som tidigare publicerats på annat håll. Ursprungskällorna består både av intresseorganisationer som Svenskt Näringsliv och Friskis & Svettis, fackförbund och ibland till och med motionstexter skrivna av andra partier.

(Visited 127 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.