Socialismen är friheten

Några kamrater har efterfrågat att vi ska ha mer fokus på de positiva visionerna. Här är vår vision men det är ingen fantasi utan den är baserad på vad som i varierande grad faktiskt uppnåddes i de socialistiska länderna.

Arbetarrörelsen har haft socialismen som mål i mer än 130 år i Sverige. Det har varit 130 år av kamp för ett nytt jämlikt samhälle som för arbetarklassen innebär frihet till skillnad från dagens löneslaveri.

Socialismen innebär att produktion och samhälle organiseras utifrån de arbetandes behov istället för att en liten grupp kapitalister berikar sig på resten av befolkningen. I ett socialistiskt samhälle måste arbetarna har rätt till mycket fritid och inte slita ut sig. Det socialistiska samhället är ett samhälle där folket både väljer och avsätter sina representanter i sina bostadsområden, ett samhälle där de som kan arbeta också bestämmer över sin arbetsplats, ett samhälle där människorna bryr sig om varandra och känner en stark gemenskap, ett samhälle där alla har rätt till ett arbete och där man slipper oroa sig för räkningar, ett samhälle där alla har möjlighet att utvecklas under hela livet, ett samhälle där folket fritt kan kritisera ledare och strejka och demonstrera utan tillstånd, ett samhälle där folket är sin egen polis och militär.

Dessa frågor är frihetsfrågor för oss som utgör majoriteten i samhället men det är inte samma frihet som kapitalisterna talar om. Den enda frihet som kapitalisterna verkligen bryr sig om är ”friheten” att få utnyttja andra människor så mycket så möjligt för att berika sig själva. Den ”yttrandefrihet” de verkligen bryr sig om är rätten att få babbla om sin kapitalism som innebär rikedom för några få och en för tidig död och olycka för de många.

 

(Visited 41 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

2 thoughts on “Socialismen är friheten

 1. Mfcane

  Rätten till privategendom är rätten för de som HAR privategendom, dvs kapitalisterna och deras likar, att ha den. Vi andra är redan berövade den så vad har vi att förlora på privategendomens avskaffande?

  INGET

  Reply
  • Redaktionen Post author

   Undrar hur många som tror att socialism innebär kollektivt ägande av precis allting?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.