Brev till en kamrat om kampen mot revisionismen, den borgerliga feminismen och tiggarna

Mannen på bilden ovan är en tiggare.

Hej kamrat,

Ursäkta för supersent svar. Vi tror att kampen mot revisionismen kommer att vara en avgörande fråga under flera hundra år framöver. Varför jo därför att när vi når framgångar och erövrar makten i något land så är det bourgeoisiens främsta metod för att få tillbaka makten. Det är också i det nuvarande läget deras främsta sätt att förstöra kommunistiska partier och göra dem till menlösa och ofarliga reformpartier. Det innebär att kampen mot revisionismen måste ha hög prioritet inom en kommunistisk organisation. Revisionistiska ståndpunkter inom en kommunistisk organisation är en reflektion av klasskampen i samhället (obs det handlar alltså inte om en konspiration). När organisationen ställs inför nya prövningar händer det att enskilda försöker att “rätta till” marxismen för att slippa saker som de tycker är jobbiga. Detta är en helt “naturlig” process. Kampen mot revisonismen förs med kritik och självkritik och korrigeringskampanjer och studier. Stalin var emot att man skulle erkänna att det alltid finns en vänster och en höger inom alla partier så denna fråga är på sätt och vis lite ny ur ett svenskt perspektiv. Jag håller med om att liberalismen har hegemoni och därför kommer revisionismen nästan alltid till uttryck i liberala ståndpunkter som täcks med marxism.

Håller med om problemen med den borgerliga feminismen som i praktiken ersätter klasskampen med kampen mot “männen”. Vi tror att kvinnornas befrielse måste vara deras eget verk och det behövs en revolutionär proletär kvinnorörelse. Det är bara borgare som tror att arbetarkvinnor och kapitalistkvinnor kan vara i samma rörelse. Att tala om en allmän feminism är lika idiotiskt som att tala om en allmän demokrati så länge klasserna finns kvar.

Man kan inte vara kommunist och förakta fattiga människor, vi föraktar utsugare som snor åt sig mervärde. Vi måste försöka organisera alla som kan organiseras mot systemet även folk som inte direkt tillhör arbetarklassen. De som under långa perioder är arbetslösa är också arbetare (se Marx), det är först när de börjar “punda” ner sig som de blir trasproletärer. En hel del tiggare är arbetslösa arbetare (många har arbetat i Spanien) som tvingas till denna extrema förnedring, antagligen på grund av en särskilt extrem rasdiskriminering. Vi kan inte vara mot tiggeri eftersom det gör oss till förtryckare, vi måste vara emot tiggeriets orsaker.

Genom en snäv definition av vilka som är “riktiga” arbetare slipper reformisterna befatta sig med den revolutionära situtation som bevisligen finns i en del arbetarförorter. Det är där arbetarklassen bor och de flesta stödjer de som “krigar” med polisen (se Husbyrapporten).

Med kamratliga hälsningar

Redaktionen

(Visited 38 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

4 thoughts on “Brev till en kamrat om kampen mot revisionismen, den borgerliga feminismen och tiggarna

 1. fdr

  Helt rätt. Revisionsim är inte något tomt ord, något som bara bokstavsvänstern höll på med utan ett reellt problem. Tyvärr så avfärdas talet om antirevisionism med tillmälen som "dogmatiker" osv. Men tänk om de partier och vänstergrupper som idag och under senaste decennierna inte varit just revisionister – då skulle det finnas en verklig rörelse!

  Reply
 2. Redaktionen Post author

  Du har säkert rätt Björn. Vi skall ta och korrigera detta. Tack!

  Reply
 3. bloggarbjorn

  Vet inte om mitt förra försök till kommentar gick igenom, men den där gubben på bilden är från förra sekelskiftet enligt den engelska förklaringen till bilden. Kläderna är ju klart från före första världskriget, bland annat. NM 1969 är hänvisning till en skrift som Nordiska Museet gav ut det året.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.