Murbruk förlag ger ut Marx bok om Pariskommunen och lyfter frågan om “att arbetarklassen inte bara kan ta över statsapparaten”

Murbruks nyhetsbrev:

“Ny bok från Murbruk förlag

Karl Marx
Pariskommunen

Den 18 mars 1871 sände Paris nationalgardes centralkommitté ut följande meddelande: ”Paris proletärer har mitt under nederlagen och de härskande klassernas förräderi begripit, att den timma slagit, då de måste rädda situationen genom att ta de offentliga angelägenheternas ledning i sina egna händer.

Det var startskottet för Pariskommunen – då arbetarna tog makten i Paris och började bygga upp ett nytt samhälle. Kommunen slogs ner samma vår men blev ändå ett viktigt föredöme för arbetarrörelsen över hela världen. Idag, 143 år efter att upproret inleddes, släpper Murbruk förlag Karl Marx bok Pariskommunen, som var ett dåtida försök att analysera händelserna.

I boken drar Marx lärdom av Parisarbetarnas erfarenheter och utvecklar sin syn på staten. När arbetarklassen tar makten kan den inte bara ta över statsapparaten. De gamla makthavarnas polis, militär och byråkrati kan inte användas för att bygga upp ett nytt och mer demokratiskt samhälle. I ett nyskrivet förord diskuterar Murbruk förlags medarbetare Anders Roth, som bland annat bott i Venezuela, Pariskommunens betydelse för dagens politiska situation i Latinamerika – där vänstern tagit makten i många länder och försöker bygga upp ett nytt samhälle men motarbetas av den gamla statsapparaten.

Karl Marx Pariskommunen är en socialistisk klassiker. Det är en av Marx mest kända böcker och också en av hans mer lättillgängliga. Under 1900-talet gavs den ut flera gånger på svenska, både av socialdemokratiska och kommunistiska förlag. Det är ett viktigt historiskt dokument och en angelägen bok för alla olika riktningar inom arbetarrörelsen och vänstern.

Köp eller låna på biblioteket!

Läs mer om boken på www.murbrukforlag.se

Följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Murbruk-förlag/139396426083331″

(Visited 149 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.