Har du hört om islamistupproret i Hama 1982?

Bilden är ett klipp från en samtida tidning.

Islamistupproret i Hama i Syrien 1982 är som ett otäckt förspel till vad som komma skulle…

Den nu avlidne brittiske författaren Patrick Seale  har skrivit om vad som skedde i Hama 1982 (finns återgett i boken “Det smutsiga kriget mot Syrien”). Efter år av våldsamma sekteristiska attacker från Syriens Muslimska brödraskap hade president Hafez al Assad vid mitten av 1980 ”knäckt ryggen på” deras sekteristiska uppror som syftat till att införa en salafistisk stat. En kupplan avslöjades och Brödraskapet ”kände sig pressat att utlösa” ett uppror i sitt fäste Hama.

Seale beskriver början av detta på det här sättet:

Klockan två på natten till den 3 februari 1982 hamnade en enhet ur armén som patrullerade gamla staden i ett bakhåll. Krypskyttar från taken dödade kanske ett tjugotal soldater … [Brödraskapsledaren] Abu Bakr [Umar Jawwad] gav order om allmänt uppror … hundratals stridande islamister reste sig … på morgonen hade omkring 70 ledande Ba’ath-medlemmar slaktats och de segerrika gerillakrigarna förklarade att staden var ’befriad’ (Seale 1988:332)

Armén svarade dock med en väldig styrka på omkring 12 000 man och slaget rasade i tre veckor. Det var ett inbördeskrig med utländskt stöd, med en del deserteringar från armén. Seale fortsätter: Allt eftersom flodvågen långsamt vände i regeringens favör, drog sig gerillan tillbaka till sina gamla kvarter … efter tungt bombardemang
gick kommandosoldater och stridande irreguljära soldater från partiet understödda av stridsvagnar in … många civila dödades och den långa upprensningsaktionen, hela distrikt raserades.

Två månader senare hette det i en amerikansk underrättelserapport (se “Det smutsiga kriget…”:
Det totala antalet dödsoffer i Hama-incidenten uppgår antagligen till omkring 2 000. I det ingår uppskattningsvis 300 eller 400 medlemmar av Muslimska brödraskapets elit ”Hemliga apparaten”. Seale noterar att armén också led svåra förluster. Samtidigt som ”ett stort antal dog under jakten på de beväpnade männen … av anhängare till regeringen beräknat till endast 3 000 och av kritiker till så många som 20 000 … en siffra på mellan 5 000 och 10 000 skulle kunna ligga nära sanningen” Han tillägger: ”Gerillakrigarna var fruktansvärda motståndare. De hade en förmö genhet i utländska pengar … [och] inte mindre än 15 000 kulsprutor

Senare redogörelser från Muslimska brödraskapet har blåst upp antalet döda ända upp till ”40 000 civila” och därigenom försökt dölja sitt uppror och sitt sekteristiska massdödande genom att hävda att Hafez al Assad hade genomfört en ”civil massaker” (t.ex. Nassar 2014). Den dåvarande syriske presidenten lade skulden för upproret i Hama på en omfattande utländsk sammansvärjning. Seale kommenterar detta med att Hafez ”inte var paranoid”, eftersom många amerikanska vapen togs i beslag och utländskt stöd hade kommit från flera av USA kollaboratörer: kung Hussein av Jordanien, den libanesiska kristna milisen (de med Israel allierade ”Cederns väktare”) och Saddam Hussein i Irak (Seale 1988:336-337).

(Visited 94 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.