Miljardärerna är en bromskloss på samhällsutvecklingen

“Vart man än ser”, skrev Lenin 1913, “Stöter man överallt på uppgifter som mänskligheten fullt ut är i stånd att lösa ögonblickligen. Men kapitalismen hindrar att det blir gjort. Det har samlat ett berg av rikedom och gjort människorna till slavar under denna rikedom.”

Bostadsbristen skulle lätt kunna lösas på några få år, arbetslösheten skulle kunna raderas i ett naffs, arbetsskadorna skulle kunna sjunka drastiskt genom omedelbar arbetstidsförkortning osv, osv. Men allt detta löses inte på grund av den inskränkta girigheten hos en handfull miljardärer.

(Visited 168 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

4 thoughts on “Miljardärerna är en bromskloss på samhällsutvecklingen

 1. Arvid Ådalen

  Det är inte fel att fokusera på finansoligarkin som har makten i samhället. Det är människor av kött och blod som har makten. Däremot så är det sant att det viktiga inte är fördelningen utan makten och systemet.

  Reply
  • Nils 2

   Marx anger att kapitalisten bara är intressant i egenskap av “personifierat kapital”.

   Reply
   • Arvid Ådalen

    Ja det gör han säkert men bör man inte skilja på rena politisk ekonomiska resonemang och propaganda?

    Reply
 2. Nils

  Tycker det blir fel att skylla på några miljardärer, faller in i en form av populism men än värre kan det leda till den reformistiska tolkningen att det går att skapa en “rättvis kapitalism”. Att några är väldigt rika är enbart en funktion av det kapitalistiska systemet.
  Rent allmänt finns en tendens i dagens “vänster” att överbetona fördelningsfrågan, dvs frågan om att det finns stora skillnader. Problemet skulle ju inte bli mindre om den rikaste procenten bara hade hälften så mycket, eller vara två procent. Det handlar ju om att man gör profit på andras arbete, om att människor inte kan syra sitt arbete utan tvingas arbeta för andra och på andras villkor.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.