Ökad narcissism och exploatering i ett samhälle på nedgång

Narcissism är en individs självupptagenhet, självförhärligande och överdrivna tro på den egna förmågan. Termen kommer från namnet på den grekiska mytologiska figuren Narcissus, en vacker yngling som blev förälskad i sin spegelbild när han såg den för första gången i en källa.

Med kapitalismens framväxt på 1700-1800-talet så dök upp entreprenören (kapitalisten) upp som ett ideal i kulturen. Numera står det till och med i läroplanen att alla barn skall ha “entreprenören” som förebild. Det heter i den senaste läroplanen att skolan skall se till att “eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap”.

“Entreprenörskapet” innebär i praktiken att barnen skall lära sig att vara driftiga varumärkesbyggande egoister. De förväntas göra allt för egen vinning och inget för andra. Det dolda budskapet till barnen kan sammanfattas i: “Du är ensam lille vän, du måste klara dig själv, skapa ditt eget jobb, använd ditt inre driv, utifrån kommer ingen hjälp”. De sociala medierna spelar en viktig roll i det borgerliga ideologiskapandet, barnen tränar sig i narcissism och att marknadsföra sig själv.

Narcissismen underlättar den ökade exploateringen

Den borgerliga kulturen förändras i takt med förändringarna i ekonomin. Den allt större exploateringen av arbetarklassen kräver förändringar i kulturen. Den ökade narcissismen är nödvändig för att rättfärdiga och rasera våra rättigheter och trygghetssystemen. Vi skall inte förvänta oss att vi har några rättigheter på det ekonomiska området. Det är vårt eget fel om vi inte fixar ett jobb, bostad etc. Om vi bara att bli bättre på att sälja oss själva så löser det sig.

Narcissismen frodas i ett samhälle på nedgång där kapitalismen har spelat ut sin historiska roll. Borgerligheten tror inte ens själva att de har någon framtid. När de spekulerar om framtiden så presenterar de dystopier.

Läs mer här: Generation Ego: att fostras i en narcissistisk kultur av Ana Udovic

(Visited 216 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.