Det svenska förbudet mot kommunisttidningar

Nils Holmberg (MLM-pionjär) var redaktör för den kommunistiska dagstidningen Arbetartidningen under förbudsåren. Ovan syns tidningen i enkelt stenciltryck som den var när den spreds illegalt.

Under tre år 1940 – 1943 hade kommunistiska tidningar transportförbud vilket i praktiken var ett förbud mot tidningarna som sådana eftersom de inte fick spridas. De fick inte delas ut av posten, transporteras på tåg, spårvagn eller på sådana motorfordon som gick i regelbunden linjetrafik.

Nio skribenter på dessa tidningar fick fängelse för vad de skrivit. Tidningen Norrskensflamman brändes ner i ett terrorattentat och fem personer omkom. Det var även ytterligare en tidning – Göteborgs handels- och sjöfartstidning (liberal) – som också drabbades av inskränkningar och pressfrihet på grund av dess anti-fascism.

(Visited 142 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.