Det första koncentrationslägrena var fulla av kommunister

  De första kamraterna anländer till koncentrationslägret i Dachau

Det är väl ingen nyhet för kommunister att vi var de första som arresterades och skickades till koncentrationsläger. Men när man läser modern borgerlig historieskrivning så försvinner detta ofta.

Den 21 mars 1933 meddelade chefen för polisen i München att det första koncentrationslägret med 5 000 politiska fångar skulle organiseras inom de närmaste dagarna nära staden Dachau i Bayern. Här, sade han, skulle kommunister, “marxister” och Reichsbanner ledare som hotade säkerheten skulle hållas i förvar.

Dachau var var främst ett läger för politiska fångar som motsatte sig den fascistiska regimen. Koncentrationslägret Dachau öppnades den 22 mars 1933 in en övergiven ammunitionsfabrik öster om staden Dachau. Flera liknande läger upprättades runt om i landet vid denna tid. De första fångarna var 200 kommunister som hade arresterats med riksdagsbranden (27 februari 1933) som förevändning.

Kommunisten Ernst Kroll var en av de ursprungliga 200 fångar som var vid liv den 29 april 1945, då lägret öppnades av den amerikanska sjunde armén. Alois Pfaller var en annan kommunist som greps 1934 och som fortfarande var vid liv när lägret öppnandes.

(Visited 175 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

One thought on “Det första koncentrationslägrena var fulla av kommunister

  1. Jeppe

    Viktigt att inte glömma detta! Kritik mot Israel bemöts ständigt med antisemitismramsan, men de mördade kommunisterna förtigs. Det dog mellan 4-6 gånger så många ryssar som judar under andra världskriget men DN, Aftonbladet och annan media (i hela västvärlden) fortsätter att hetsa mot Ryssland (och stödjer nazister i Ukraina, ja det sitter med en del i deras regering).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.