Några tankar kring att måla på väggar

Legalister klagar alltid när det målas slagord på väggar. Ett ofta använt argument är att “arbetarklassen blir arg” när man “klottrar”. Stämmer detta? Ja erfarenhetsmässigt så stämmer detta till stor del men det beror naturligtvis på var man målar och vilka slagord man väljer och hur själva målningen ser ut. Vi måste arbeta på ett sätt som gör att vi får ett växande stöd från arbetarklassen och så vi inte får en massa folk emot oss i onödan.

Val av plats och motiv
Pantrarna i Göteborg gjorde en riktigt fin målning i en gångtunnel. I deras film kan man se hur äldre personer går förbi och uttrycker uppskattning. Detta är ett exempel på hur man kan använda väggar för att sprida propaganda på ett sätt som skapar ett växande stöd. Det är dock väldigt resurskrävande att göra stora vackra målningar. Enskilda slagord kan även med fördel målas på ställen som inte retar upp allt för många. Ett dåligt val är t.ex. bostadshus eller andra byggnader som folk håller kära.

Val av slagord
Ett garanterat sätt att få en massa folk att tycka att vi konstiga sekterister är att måla slagord som mycket få människor förstår. Det kan kännas roligt och radikalt att måla ideologiska slagord som “Leve MLM” men det är bara det att inte har någon särskild mätbar positiv effekt. Det blir inte fler MLM-folk för att man ropar “Leve MLM” (men i propaganda som riktar sig till kommunister är det så klart befogat och viktigt). MLM är ju våra internationella erfarenheter så att ropa “Leve MLM” är ungefär som att ropa “Leve våra internationella erfarenheter!”. Varför skulle folk ansluta sig till en rörelse som ropar det? Tanken med ideologin är ju att den skall tillämpas. Vi måste utarbeta slagord som driver rörelsen framåt och som kan förstås av gemene man i det området där de målas. För att lyckas med detta krävs diskussioner och undersökningar. På sommarlägret kom vi en bit på vägen. De yngre kamraterna bidrog med mycket viktiga tankar kring propandan som vi tillämpade direkt.

 

(Visited 105 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.