Hur dialogpolisen arbetar i Norge

Kamrater i Norge har under åren arrangerat en hel del demonstrationer. Den norska polisen har precis som i Sverige en speciell dialogpolis som arbetar med att försöka kontrollera arrangörer och deltagare.

En typisk situation är att polisen försöker kontakta organisatörerna av en demonstration i förväg. De ringer upp eller söker upp arrangörerna och försöker sätta press. Även om kamraterna inte söker tillstånd så brukar polisen hitta dem via facebook eller liknande.

När de ringer upp så frågar de i regel hur många som kommer. De vill även ge instruktioner om hur de tycker att folk skall uppföra sig. De kommer ofta oanmälda till ställen där aktivisterna brukar hålla till som caféer eller liknande. Det blir att de på ett ganska repressivt sätt försöker pressa sin agenda på kamraterna.

Speciellt i samband med anti-fascistiska demonstrationer så har ansträngt sig för att ta kontakt med yngre och nya kamrater och de säger då t.ex. dessa kamrater “inte borde där”. De försöker på olika vis att skrämma skrämma till att sluta vara politiska aktiva. De sprider lögner om att kamraterna skulle vara särskilt “våldsamma” eller liknande.

Kamraterna försöker att hitta nya metoder att möta polistrakasserierna. De har bland annat arbetat med göra bättre förberedelser så att alla skall vara psykologiskt förberedda på trakasserier. De försöker att agera kollektivt för att hindra polisen från att gå in i demonstrationer och skrämma folk. Ett bra sätt att åstadkomma detta är att upplysa deltagarna via megafon hur polisen agerar och att uppmanar folk att inte prata med polisen.

 

(Visited 230 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.