Häpnadsväckande historia: Ford hjälpte nazisterna att invadera och ockupera

Henry Ford, grundare och huvudägare av Fords bilimperium, hyste en stark beundran för Hitler grundad på gemensamma ideal: båda hyste ett fanatiskt hat mot judar. Från Hitlers första dagar i politiken fick Hitler pengar av Henry Ford. Redan under rättegången mot Hitler för statskuppsförsöket 1923 vittnades om att Hitler fått pengar från Henry Ford.

Fords beundran för Hitler hade inga gränser: han skickade Hitler 50.000 Reichsmark varje år på Hitlers födelsedag! Henry Ford och hans son Edsel Ford var två viktiga personer i flera företag som handlade med och hjälpte Hitler och nazisterna. Viktigaste devisen för de två var: affärer som vanligt. Denna inställning passade nazisterna bra. Göring lovade och såg till att Fords företag i Tyskland, Ford Works, fick vara ifred under hela kriget utan någon inblandning från den nazistiska regeringens sida.

Ford valde sina affärspartners efter politisk uppfattning. När Henry Ford startade Fords bilfabrik i Tyskland lät han IG Farben köpa 40 % av aktierna och gjorde IG Farbens ledare Carl Bosch till styrelsemedlem i Ford Tyskland. Å andra sidan blev Edsel Ford styrelsemedlem i IG Farbens företag i USA, American IG Company.

Sade nej till att hjälpa britterna, byggde fabriker i Nazityskland istället
1940 när det engelska flygvapnet var i stort behov av nya flygplan för att bekämpa det nazistiska invasionsförsöket sade Ford nej till att tillverka flygplan åt England. Samtidigt investerade Ford i fabrikerna i Nazityskland för att producera 5-tons lastbilar som var grundstenen i nazisternas pågående anfallskrig mot alla europeiska länder. Vidare ordnade Ford med export av däck till Nazityskland trots den brist på däck som fanns i USA. Även i Fords fabriker i det ockuperade Frankrike producerades för fullt för Hitlers seger. I Fords bilfabrik i Poissy utanför Paris, som drevs av sonen Edsel, började 1940 tillverkas flyggplansmotorer åt Hitlers flygvapen. Också bilar och lastbilar tillverkades i Poissy åt den tyska armén. Ford i Frankrike redovisade en vinst på 58 miljoner franc under 1941.

Lyckan varar sällan för evigt. I april 1942 blev Fords Poissyfabrik bombad av det brittiska flygvapnet RAF med stor skadegörelse som följd. Edsel Ford var orolig för negativ publicitet men lyckligtvis för honom skrevs inget om att det var bilder på Fords fabriker i Frankrike när bilderna publicerades i tidningarna i USA. Efter upprepade bombningar spred Fordledningen alla viktiga maskiner på flera fabriker i Frankrike och produktionen fortsatte oavbrutet. Ford gick ur bombningarna och flyttningen helt skadeslös. Nazisterna ordnade så att Frankrikes Vichyregering fick betala Ford för alla kostnader orsakade av engelsmännens bombningar och flyttningen till andra fabriker! Ford fick av Vichyregeringen inte mindre än 38 miljoner franc. Samarbetet Ford – nazisterna var totalt.

Byggde lastbilar åt nazisterna
Ford lät även bygga en ny fabrik i Oran i Algeriet, med huvudkontor i Alger, i samarbete med den tyska kemikoncernen IG Farben.  Ändamålet, att tillverka lastbilar och bepansrade bilar åt Rommels armé i Nordafrika. Betänk att städerna fanns i en fransk koloni som under den franska Vichyregeringen faktiskt hade diplomatiska förbindelser med USA. Men inga problem uppstod i affärerna. USA:s konsul i Algeriet skickade en rapport till sin regering där inga klagomål framfördes.

Även Fords fabriker i neutrala länder i Europa fick bidra till Nazitysklands krigsproduktion. I oktober 1942 gjorde Ford i Bern, Schweiz, ett reparationsarbete av 2.000 lastbilar från den tyska armén och Fords dotterbolag i Belgien som hade ett dotterföretag i Schweiz, gjorde reparationer av tyska lastbilar i Zürich. Fords reservdelar till bilar och lastbilar exporterades från Schweiz till Nazityskland.

Innehållet i texten är hämtad här.

 

(Visited 484 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.