Parlamentarismen: Om man klättrar tillräckligt högt så ser man ner på folket

Som man lever så tänker man. Vi människor är sociala produkter, vårt medvetande speglar vår roll i samhället. Den som börjar leva långt från “vanligt” folks materiella vilkor kommer med tiden allt mer få ett tänkande som speglar “la dolce vita”. Riksdagslivet skapar en grupp människor som ser lyxliv som något självklart. Det parasitära levnadssättet gör att det blir normalt att ta för sig på andras bekostnad. Ett kapitalistiskt samhälle måste ha ett politiskt system som passar den ekonomiska strukturen. Riksdagen är en logisk konsekvens av det ekonomiska systemet.

images (3)Vinstmaximering som en del av vardagen
36 procent av riksdagens ledamöter satt i bolagsstyrelser 2010. Andelen som gör det lär inte ha minskat. 48 procent av Moderaternas riksdagsledamöter satt i något eller några aktiebolags styrelser. Därefter kommer Folkpartiet (43 procent), Centerpartiet (38), Socialdemokraterna (33), Kristdemokraterna (25), Vänsterpartiet (13) och Miljöpartiet (10).  Många riksdagsledamöter tjänar alltså betydligt mer än riksdagsarvodet genom styrelseuppdrag m.m. Jimmie Åkesson får t.ex. utöver riksdagsarvodet över 400 000 kronor från Sverigedemokraterna. Nästan var femte hade 2012 extrainkomster på över 100 000 kronor. Bara av dessa nämnda fakta ovan kan ge anledning till att misstänka att det inte är ”folkets genuina vilja och intressen” som kommer till uttryck i riksdagen.

Snart spränger de miljardvallen
Sveriges 349 riksdagsledamöter kostade 2012 runt 650 miljoner i drift varje år. ”Prislappen på en riksdagsledamot”, var 2012 1,86 miljoner per år  men då var inte fri bostad eller pensionen inräknad.

Tjänar över 58 ooo kr i månaden
En riksdagsledamot har ett arvode på 58 300 kronor i månaden. Sitter ledamoten som vice ordförande i ett utskott är arvodet 67 045 kronor. En utskottsordförande får 69 960 kronor i månaden. En talman kan få 148 000 kronor i månaden. De vice talmännen kan få 76 000 kronor i månaden.

hämta (2)Bor gratis på “exklusiva” adresser i Stockholm
Alla riksdagsledamöter som bor mer än 50 kilometer från riksdagen, vilket de allra flesta ledamöter gör, har rätt till en övernattningslägenhet i Stockholm – helt utan kostnad. Riksdagens övernattningslägenheter ligger bland annat i Gamla stan och nära Norrmalmstorg. De är vanligtvis 25–50 kvadratmeter, men boytan kan vara allt ifrån 15 kvadrat upp till 90. Om man inte vill bo i någon av riksdagens lägenheter kan man skaffa sig en egen och få hyran betald, dock max 8 000 kronor i månaden.

Får lön efter de har slutat
De flesta riksdagsledamöter har en inkomstgaranti när de slutar i riksdagen. Den som har suttit minst tre år i följd får 80 procent av sitt arvode under ett års tid. Det innebär minst 46 640 kronor i månaden i inkomstgaranti.  Den som suttit sex år i riksdagen har rätt till inkomstgaranti i två år. Om inte ledamoten har fyllt 40, då kan den få inkomstgaranti i fem år. Om personen fyllt 50 gäller inkomstgarantin i 15 år, fram tills personen fyllt 65. Efter första året sjunker storleken på riksdagsgarantin. Nivåerna varierar då från 33 procent till 66 procent av arvodet, beroende på hur länge ledamoten suttit i riksdagen. Ju längre tid i riksdagen, desto högre summa. Nya regler som är mindre förmånliga kommer att gälla de som väljs in 2014.

Guldkort på SJ
Alla ledamöter kan få ett årskort på SJ med den högsta servicenivån, ett så kallat guldkort. Det ger dem förmåner som bland annat säte i första klass, trerätters middag och förtur i SJ:s servicebutiker. Kortet kostar normalt sett 71 000 kronor per år. Om ledamöterna har långt hem kan de i stället få ett destinationskort på SAS. Ledamöterna har också möjlighet att ta taxi på riksdagens bekostnad om det är befogat.

Specialtraktamente
En riksdagsledamot får som alla andra traktamente när de övernattar utanför hemorten. Men riksdagsledamöterna har också något som kallas för ”Stockholmstraktamente”. När ledamöterna som har övernattningslägenhet i Stockholm sover där får de ett specialtraktamente på 110 kronor skattefritt per natt.

ed-cart-mon-26-nov_w303
Slipper trängselskatt

I juni 2007 röstade riksdagen ja till trängselskatt i Stockholm. Från och med första augusti samma år har stockholmarna fått betala en statlig skatt när de passerat tullarna med bil, inte sällan på väg till och från jobbet. Den riksdagsledamot däremot som tar bilen till jobbet slipper trängselskatten. Både ledamotens bostad på hemorten och eventuell övernattningslägenhet i Stockholm räknas som tjänsteställe. Resor mellan dessa och riksdagen, eller mellan bostäderna för den delen, räknas därför som tjänsteresor, vilket innebär att riksdagen tar alla kostnader – inklusive trängselskatten.

Får en iphone och en dator
Varje riksdagsledamot får en bärbar dator att använda i tjänsten. Dessutom får varje ledamot en extra skrivare att ha hemma. Ledamöterna får också var sin tjänstetelefon, en Iphone.

50 000 kr till resor
Varje ledamot har en pott på 50 000 kronor per mandatperiod, som kan användas till tjänsteresor utomlands. Hur många resor pengarna ska användas till och vart ledamoten ska resa bestämmer politikern själv. Utöver det reser ledamöterna utomlands i tjänsten tillsammans med utskotten. För denna mandatperiod har utskotten fått en resebudget på totalt 20 470 000 kronor.

hämta (4)

Fri tandvård och sjukvård
Riksdagsledamöterna har fri sjukvård och fri tandvård. Skrattretande.

Källor:
Expressen
DN
SVT

 

(Visited 252 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

5 thoughts on “Parlamentarismen: Om man klättrar tillräckligt högt så ser man ner på folket

 1. Mfecane

  Är den psykologiska förklaringen till de korrupta riksdagsmännens ställning för de rika viktig? Oavsätt dessa marionetters inkomster och privilegier så kommer de tjäna den härskande klassen. Den spontana ideologin hos massorna är, som bekant, den härskande klassens ideologi därför att de, förenklat, har ekonomin att påverka folks tankar och en position från ovan att definiera rätt och fel, och därför kan de finna andra förespråkare som genomsudrade av falskt borgerligt medvetande kommer att kämpa för dem och ta deras parti utan att begära dessa privilegier. Politikerna är inte de som offrar mest för borgarstaten utan mångfaldigt fler är deras kader inom polis och militär som ställer sig i främsta ledet mot en proletär resning.

  Reply
 2. Redaktionen Post author

  Vi skall försöka fixa dela knappar, jag tror det är ett valalternativ i inställningarna för sidan. Mallen för sidan är nedladdad och det låg kyrilliska bokstäver i mallen. Jag har gått in och ändrat en del men det är många filer som man måste gå in i så det tar flera timmar att gå igenom hela koden. Hoppas att det går att fixa. Möjligen kommer vi att skaffa en helt annan wordpress-mall (layout) men med precis samma innehåll.

  Reply
 3. felix

  Ni borde införa en "dela" knapp så att man enkelt kan dela artiklar via typ Twitter. Varför är inte hela sidan på svenska? Annars en mycket bra sida.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.