Tankar om att bekämpa kriminaliteten

“Ni förespråkar väl inte medborgargarden?!!!” utbrast en gång en typisk medelklassig person med en likaså typisk svensk passionerad tro på borgarstaten som en allsmäktig frälsare. Men medborgargarden är redan en realitet och polisen är rätt duktig på att bygga upp garden som drar runt på nätterna och informerar dem.

I Rinkeby i Stockholm har en moské fått en särskild roll i att understödja polisen och de drar regelbundet runt på nätterna och håller koll. I Rinkeby finns även andra grupper som i jakt på kommunala pengar tävlar om kommunens och polisens gunst för att få agera medborgargarde.

Fler poliser?
Ett typiskt reformistiskt förhållningssätt är att kräva fler poliser men borgarstatens poliser ställer ofta till mer problem än de löser och en ökad militarisering av arbetarförorterna är inte önskvärd. Vi önskar inte mer makt åt borgarstaten utan all makt åt folket. I en svensk politisk miljö där politisk aktivitet traditionellt främst har handlat om att rösta och sälja tidningar verkar det naturligtvis som rena galenskapen att föreslå att kommunisterna skall ha egna garden som bekämpar kriminalitet. Likväl finns lösningen på gängkriminaliteten i att folket i arbetarförorterna själva reser sig och bekämpar den.

Kommunismens kraft
Men vem skall driva fram en sådan utveckling? Vilken annan politisk rörelse än kommunisterna har den inneboende kraften att bygga upp organisationer starka nog att erbjuda alternativ och upplösa de kriminella strukturerna?

(Visited 188 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

7 thoughts on “Tankar om att bekämpa kriminaliteten

 1. bloggarbjorn

  Så ni tänker ta er an gangsters möjligen beväpnade med automatvapen? En fråga till: om ni nu lyckas få tag på en gangster, vad tänker ni göra med denne?

  Reply
  • Karelin

   Själv ser jag inget om gangsters i texten, snarare vill du tolka folkligt motstånd i nedsättande termer. Men varför skulle det vara kriminellt att försvara sig mot borgarstaten? Eller anser du att polisen står på folkets sida? För det är klart den gör det, om man med “folket” avser den skötsamma medelklassen.

   Reply
   • bloggarbjorn

    Det står “gängkriminaliteten” = gangsters. De är inte “folket”, de är folkets fiender, vari ingår den skötsamma arbetarklassen.

    Reply
    • Karelin

     Nja, det står: “lösningen på gängkriminaliteten i att folket i arbetarförorterna själva reser sig och bekämpar den”. Samt om att erbjuda alternativ.
     Tycker inte det är ett stöd till några “gangsterns” utan tvärtom. Det handlar om att (1) förstå varför det finns (2) inte slå ner protester, hur missriktade de än är, utan att lyckas rikta dem mot rätt mål. Där kommer den kommunistiska organisationen in.

     ….. men. Sen läste jag redaktionens svar nedan, och det verkar ju vara så att de menar i linje med vad du påstår….

     Reply
     • Redaktionen

      Vi skiljer på protester (våldsamma eller inte) som riktar sig mot staten och på drogförsäljning, bilstölder, inbrott m.m. Den bakomliggande tanken i texten ovan är alltså så klart inte att kommunisterna skall motverka protester utan att bekämpa vardagsbrottslighet som skadar folket.

      Reply
  • Redaktionen

   På fråga ett svarar vi ja och på fråga två svarar vi att det måste lösas lokalt genom diskussioner i lokala organisationer. Kanske kan man mobilisera grannar och anhöriga att sätta press och försöka erbjuda alternativa sysselsättningar uppbackat av visst fysiskt hot?

   Reply
  • Tomoyo Sakagami

   Ingenstans står det i texten om att beväpna “gangsters” utan menar snarare att när folket i förorten inte förlitar sig mera på staten utan reser sig med insikten om deras egen potential som både arbetare och offer för imperialismen.
   Eftersom att kulor och batongslag kan inte lösa kriminaliteten så måste förorts strukturerna ändras. För nu så “löser” kriminaliteten de visioner som många förort ungdomar ser upp till, att komma någonstans och lösa några av mina materiella intressen.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.