SL jagar plankare i ”besvärliga områden”

Storstockholms Lokaltrafik (SL) inleder nu en riktad kampanj mot plankare. Med understöd av väktare och polis kommer man att göra masskontroller på vissa utvalada tunnelbane- buss- och pendelstågslinjer.

Storstockholms Lokaltrafik satsar nu 4,4 miljoner på utökade kontroller. Kontrollerna kommer att utföras av stora grupper av kontrollanter med stöd av väktare och i vissa fall med polisstöd.

– Vi skärper upp och gör förstärkta kontroller enbart inriktade på besvärliga områden där vi vet att det fuskas mycket, säger Thomas Silvander som är ansvarig för biljettkontrollen på SL till Dagens Nyheter.

Kontrollerna kommer att ske på ett antal utpekade linjer och berör ett stort antal arbetarområden i Stockholms utkanter och i Botkyrka kommun som t ex Tensta, Rinkeby, Akalla, Husby, Hallonbergen, Norsborg, Hallunda, Alby, Fittja, Skärholmen och Bredäng.

SL:s biljettpriser är idag mycket höga. En familj med två vuxna och två ungdomar mellan 12 och 20 år måste idag betala minst 224 kronor för en tur- och returresa om man vill åka någonstans en helg och var borta mer än 75 minuter.

I de områden som SL:s kontrollansvarige Thomas Silvander pekar ut som ”besvärliga områden” är många arbetslösa och medelinkomsterna låga. Många saknar bil och har inte heller råd att köpa månadskort och områdena ligger långt från Stockholms centrum. Samtidigt är servicen mycket dåligt utbyggd i dessa förortsområden, det finns sällan banker, affärsutbudet är begränsat och olika myndigheter har flyttat ifrån områdena.

SL:s masskontroller i dessa områden är en utpräglad klasspolitik. Istället för att se över sina biljettaxor och se till att även fattiga människor långt från Stockholm innerstad ska kunna ha möjligheter att resa inom staden väljer SL att utöka repressionen mot stadens fattiga som av olika skäl behöver resa fast de inte har pengar.

SL bör passa sig. Förtryck föder motstånd och dessa masskontroller kan bli en gnista som tänder en präriebrand oavsett hur mycket polis och väktare man backar upp sina kontrollanter med.

Ratatosk

 

(Visited 257 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.