För eller emot Deng Xiaopingismen?

Deng var den främste av de kinesiska revisionistiska ledarna som representerade den nya härskarklassen och som gjorde Kina kapitalistiskt återigen på 70-talet. Ett känt citat som uttrycker hans revisionistiska och pragmatiska hållning är: “Det spelar ingen roll om det är en svart eller vit katt, så länge den fångar råttor är det en bra katt”. Mao menade att klassinnehållet i politiken var det viktigaste. Deng påstod att det viktigaste var att ekonomin växte och att det spelade mindre roll hur. Men i själva verket var de bara intresserade av tillväxt på kapitalistiskt vis.

2015-03-20 20_1

För de allra flesta framstår häftet säkert som helt ointressant och som irrelevant. Men de idéer som fördes fram av Kinas nya revisionistiska ledning i slutet på 70-talet spökar fortfarande bland de som menar att Maos idéer är viktiga för den kommunistiska rörelsen. En hel del kritik riktas mot det norska partiet AKPml:s dåvarande ledare Pål Steigan som debattörerna menar köpte de kinesiska revisionistiska uppfattningarna till viss del. Intressant är också att den finska gruppen kallar sig “marxist-leninist-maoistisk” redan 1983 samtidigt som de riktar en del kritik mot de idéer som Mao förde fram.

Läs häftet här.

(Visited 182 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

8 thoughts on “För eller emot Deng Xiaopingismen?

 1. Walking Red

  Som alla vänstergrupper utan förankring i den kämpande arbetarklassen lägger ni för mycket vikt vid obskyra texter och händelser i det förflutna. Kina hit, Kina dit; Mao sa så, Mao sa si.
  Viktigt att studera detta…. kom igen!
  Det är viktigt att organisera arbetarklassen i Sverige idag. Allt snack om kultur- och kontrarevolutioner, maoism eller leninism, finska nonsensgrupper osv leder fel. Ni skrämmer bort mer än som lockas. Och ärligt, de få som gillar detta är personer som oftare stjälper, som inte kan locka äkta arbetare utan framstår som konstiga.
  Mindre dogmatism! Mindre trams!

  Reply
  • Redaktionen Post author

   Vi är inte riktigt så usla som du tror… Men du har i grunden rätt och det gör en redan mycket smal sida ännu smalare. Det är dock nödvändigt att diskutera ideologiska frågor och t.ex. hur vi skall undvika socialismen förstörs inifrån är en sådan viktig fråga. Tanken är ju att vi skall vinna, annars kan vi lika gärna sluta kalla oss kommunister. Målet är ju ett klasslöst samhälle. Jag gör en speciell spalt för udda ideologiska frågor.

   Reply
  • Karelin

   Möter ofta dessa argument. Att ideologin inte är viktig utan att det räcker med aktivitet. Problemet är bara att det inte finns någon erfarenhet som stödjer det. Aktivister kommer och går, men för att driva en långsiktig kamp krävs medvetenhet. Det räcker inte med att vara socialist för en dag.
   Att läsa Marx, Lenin, Mao m.fl. är ett sätt att verkligen förstå vad det handlar om, så att inte kampen leds fel. Sen räcker givetvis inte detta.
   Men se på alla små rörelser som finns och funnits, de som först ger sig av är “aktivisterna”, de som kom med för att det var kändes bra just då, de som bara vill göra något. De som finns kvar, de som fortsätter är de som vet varför kampen drivs. Det är de som förenar aktivitet med ideologiska studier (alltså inte bara studier). Dessutom, att förstå hur kapitalismen fungerar är en bra början för att bekämpa den.

   Reply
  • Kommunist Hanna

   Sure!
   men kan man inte få tala om det på en sida som denna? Måste allt vara riktat utåt. Jag tror att det kan finnas flera nivåer. Att stämpla allt som “dogmatism” är ett fegt sätt att försöka tysta debatter. Min erfarenhet är att det är “liberalerna”, de autonoma, de frisinnade, de kritiskt tänkande eller vad de nu vill kalla sig som är de verkliga dogmatikerna, inget annat går än deras.

   Reply
   • Acula, dr.

    för att inte tala om alla postkolonialister som inte gör annat än hyllar vita franska överklassfilosofer, men under sken av att vara i utanförskap.

    Reply
 2. Salazar

  Även om gruppen drabbats av hybris rörande sin egen roll är det viktigt att studera denna tid av Kontrarevolution i Kina och detta dokumentet har helt klart även positiva aspekter.

  Reply
 3. Taurus

  Den där finska gruppen verkar ha haft verkligt höga tankar om sig själv. De verkar tro att de suttit i Finland och utvecklat marxismen trots att de bara lär ha varit en liten grupp utan någon mer ofattande praktik.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.