Angående “husblatte”-debatten

DEN STRUKTURELLA RASISMEN. En rad debattörer har under veckan som gått haft åsikter om Sveriges Radios satirprogram Tankesmedjans användande av ordet “husblatte”. Anders Lindberg på Aftonbladets ledarredaktion var en av de första som gick ut och fördömde uttalandet.

Enligt Anders Lindberg så syftar ordet husblatte “på att det skulle finns någon slags nedärvd åsikt som kommer med hudfärg eller ursprung som personen ifråga sviker”. Men är det verkligen så? Syftar det inte på att vissa säljer sig till förtryckarna i ett socialt system med strukturell rasism? Det är kanske vetskapen om detta som gör att vissa reagerar så starkt när de hör ordet. Malcolm X hade en del klokt att säga om denna fråga.

(Visited 248 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.