Protester mot nytt polismord i USA

DET KOKANDE USA. Flera dagar efter att Tony Robinson (19 år) sköts ihjäl av polis i delstaten Wisconsin så fortsätter protesterna. På bilden syns gymnasie- och universitetsstudenter som ockuperade delstatsparlamentet i Wisconsin igår eftermiddag.

Eleverna kom bl.a. från alla fyra gymnasieskolorna i staden Madison (stor som Malmö) samt från flera högstadier. Eleverna marscherade genom Madison 6 i bredd och satte sig ner och blockerade en större väg. Polischefen ropade till dem via megafon och bad om ursäkt för att de hade skjutit Tony Robinson och hänvisade till en pågående utredning och bad eleverna om tålamod.

Tony Robinson mördades helt obeväpnad och han sköts ihjäl i fredags ​​kväll av polismannen Matthew Kenny. Tonys vänner deltog i demonstrationen. Under demonstrationen sjönk Tonys kompis till marken i förtvivlan och sorg och ropade: “Jag vill bara ha Tony tillbaka. Jag vill bara min polare tillbaka!”.

11046761_474515456

(Visited 110 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

3 thoughts on “Protester mot nytt polismord i USA

 1. Peder

  Men frågan är om det är mer önskvärt. Visst, man kan önska en mer tillspetsad situation, som radikaliserar. Men samtidigt är arbetarklassen i usa oerhört svag, och går ofta rent reaktionära intressen till mötes. Det gäller inte hela, men väl en stor del. Dessutom, det spelar roll hur vardagen ser ut. Finns sjukvård, dagis, hur ser kriminaliteten ut osv. Lätt att ropa på revolution, men glömma att vi lever i den verkliga verkligheten, inte den vi vill ha. Jag har hellre 8 timmars arbetsdag, semester, sjukvård, skola osv även om den är “reformistisk” än att leva i misär, hur radikal stämningen än är där

  Reply
  • Peter

   Vi kan inte välja bort den värld vi lever vi. Kapitalisterna håller på att rasera alla trygghetssystem. Gör vi inte mostånd så kommer vi att få leva på soppa och ta lån för att få sjukvård. Hur som helst finns det ingen värdig framtid inom systemet. Alla vill inte offra något för att en drastisk förändring men den gruppen ökar.

   Reply
 2. Salazar

  I Förenta staterna verkar motsättningarna vara betydligt hårdare mellan folket och de härskande och situatuionen akut. Det är väl dit det svenska samhället bär hän i sinom tid. Det intressanta här är att istället för att ha en stark reformistisk rörelse som lägger locket på låter de sina vakthundar skjuta vilt.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.