“Leve de vilda strejkerna!” eller “Gör facket till en kamporganisation”?

De var KFML/SKP, som formulerade parollen “Gör facket till en kamporganisation! Enhet på klasskampens grund!”. Den var helt i linje med Kominterntraditionen och dessutom lyckosam liksom att den revitaliserade det fackliga oppositionsarbetet.

SKP hade t.ex. en mycket stark ställning bland grafikerna i Stockholm, särskilt på DN. SKP stödde också bildandet av Hamnarbetarförbundet och hade medlemmar i Hamnarbetarförbundet i flera hamnar. KFML(r) var inledningsvis emot Hamnarbetarförbundet. På Kockums varv med 4000 kollektivanställda fick SKP:are 25 procent av rösterna i ett fackligt val 1974. VPK hade ingen fungerade verksamhet på Kockums. SKP:are deltog i många vilda strejker; den största var skogarbetarstrejken 1975, där SKP hade medlemmar i strejkkommittén. Se för övrigt “KFML(r) och facket! – http://www.marxistarkiv.se/sverige/kfml-skp/kfmlr_och_facket.pdf“. Det fanns viktiga skillnader mellan KFML/SKP:s fackliga arbete och SKP/VPK:s, eftersom de senare länge framhärdade i att ställa upp med partilistor mot socialdemokraterna i de fackliga valen.

KFML(r) ledde inte en enda vild strejk till seger och talet om “en hemlig allsvenska strejkkommitté” var bara plakatpolitik. Deras fackliga linje var anarkosyndikalistisk och hade ingenting med masslinjen att göra.

(Visited 247 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.