Hård debatt om stödet till separatisterna i östra Ukraina

Vem i hela världen skall man lita på? En samling illa dolda NATO-vänner (alt. nyttiga idioter) går i tidningen Arbetaren till storms mot de som stödjer de nybildade republikerna i östra Ukraina och kallar de som deltar i stödarbetet för “putinsstyrda” och en “pseudovänster”. Bland de skyldiga till artikeln syns Kurdo Baksi och en Miljöpartist samt en Vänsterpartist. En skribent från Arbetarmakt har fått bemöta deras påståenden i samma tidning och det är uppenbart att han har någon poäng om man klarar av att bortse från hans trista malande om “stalinism” m.m.

NATO-vännerna menar att stödarbetet i Sverige för de nybildade republikerna “håller öppna möten där lukten av ryska pengar är så stark man håller för näsan”. För den oinvigde verkar detta kanske rimligt men för oss andra verkar de som någon slags NATO-illrar som är ute för att demonisera. Vi som var på demonstrationer mot fascisterna i Ukraina i Stockholm kan t.ex. intyga att frånvaron av pengar sällan är så tydlig. Artikelförfattarna gör sitt bästa för att underbygga lögnen att det är Ryssland som är den aggressiva parten men fakta visar att det hela tiden är NATO som pressar på med en styrka som är 10 ggr Rysslands. Men varför skall man bry sig om fakta, här gäller det att göra…. karriär?  Varför skulle man nämna NATO-ländernas roll i sammanhanget? Dessa länder vilka bakom ridåerna mer eller mindre kan styra utvecklingen i Kiev.

Arbetarmakt ger också russofilerna en släng av sleven

Det minsta man borde kunna begära av folk till vänster är att de inser att såväl Kievregimen och dess internationella beskyddare som Putins regim och dess anhängare är reaktionära, och att socialister inte kan stödja eller försköna någon av sidorna.”

Det verkar finnas en lockelse i att ta ställning för Ryssland i den pågående inter-imperialistiska konflikten mellan Ryssland/Kina och NATO. Men man måste inte ta ställning för den ena eller andra sidan. Lika lite som att man måste ta ställning för den ena eller andra hunden i ett hundslagsmål. Ja den stora hunden biter först och hårdast men snälla ni som lutar åt Ryssland, läs Lenins bok om imperialismen som kapitalismens högsta stadium och ta en funderare över vilken typ av land Ryssland är och vilken klass som styr där. Det är inget vi har hittat på, det är en slags marxismens ABC. Det “borde” inte ens vara diskussionsfråga. Exakt vilken roll utbrytarrepublikerna i östra Ukraina spelar är däremot en fråga som man kan diskutera och där har i alla fall undertecknad ingen klar uppfattning.

/ Arvid

 

(Visited 246 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

2 thoughts on “Hård debatt om stödet till separatisterna i östra Ukraina

  1. Bulganov

    Usch man blir riktigt beklämd. Bakom den gamla rysshetsen döljer sig också hetsen mot, socialism, arbetare, kommunism och bolsjeviker.
    De gamla militärerna som hade Furern som porträtt vid sängbordet förlorade och Stalin vann, trots fascisterna i Ukraina. Det här är samma unkna fascistgnöl som förr, och diverse “vänster” ställer upp som nyttiga idioter.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.