UR: “I motsats till Marx ville han inte ta makten över staten, utan krossa den.”

DEN KORRIGERADE MARX. Utbildningsradion har gjort ett program om anarkismen men de verkar ha fått en central fråga om bakfoten. Det skulle vara intressant att höra var Marx har sagt att “han ville” ta över staten.

Marx menade att särskilt Pariskommunen har bevisat, att “arbetarklassen kan inte helt enkelt ta det färdiga statsmaskineriet i besittning och sätta det i rörelse för sina egna ändamål”. (Se “Pariskommunen“, sid 64, där detta är närmare utvecklat.).

Anarkismen. Avsnitt 4 av 8.

Produktionsår. 2014. Längd. 29:28

“Egendom är stöld”, skrev den franske typografen Proudhon år 1840. Sen dess har anarkisterna strävat efter ett samhälle med kollektivt ägande och direkt demokrati. På ett bokcafé i Lund träffar vi anarkistveteranen Staffan Jacobsson som menar att anarkismen har rötter i antiken. Men det var först med Proudhon som ideologin blev sammanhållen. Han ville att arbetarklassen skulle organisera sig självständigt. I motsats till Marx ville han inte ta makten över staten, utan krossa den.

http://urplay.se/Produkter/186718-Bildningsbyran-politiska-tankare-Anarkismen#info

(Visited 223 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

2 thoughts on “UR: “I motsats till Marx ville han inte ta makten över staten, utan krossa den.”

 1. Redaktionen

  Det skulle vara kul att höra mer om Marxkonferenserna på Södertörn. Har inte hört talas om dem men det skulle vara kul att gå dit. Det verkar som att det finns många som arbetar där som gillar en viss ryss med pipskägg, stämmer det tror du?

  Reply
 2. mörkröd

  Att förfalska Marx är inget nytt. Det är ett sätt att göra marxismen ofarlig, att ta bort dess revolutionära kraft.

  Av detta skäl ska man vara oerhört skeptiskt till de Marxkonferenser som hålls på t.ex Södertörn. De bjuder in allmänt vänsterfolk, tex representanter för vägval vänster (=vänsterpartiets högerflygel) för att förvränga, sk. omtolkning/nytolkning. Eller tom en rektor som påstår att marxism inte har med revolution/politik/våld att göra.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.