RF: “Inga vinster på arbetslösa”

KAMP MOT EXPLOATERINGEN. Revolutionära Fronten har dragit igång en kampanj mot exploateringen av arbetslösa ungdomar.

“För varje arbetslös ungdom som skickas till en privat jobbcoach tjänar företaget 9000 kronor per månad, pengar som företaget får oavsett ifall denna ungdom till slut får ett jobb eller inte. Ju fler arbetslösa ungdomar, desto mer pengar.

Inom programmet kan man också praktisera ute på företag i tre månader. I verkligheten fungerar praktiken som ett sätt för företagen att utnyttja ungdomar som gratis arbetskraft. Den som gått ut gymnasiet och får praktik på ett företag har endast rätt till drygt 3000 kronor som ersättning. Detta är ingenting som betalas ut från företag självt, utan summan kommer från Försäkringskassan.

Företaget får alltså helt gratis arbetskraft i tre månader medan ungdomar får slita på ett heltidsjobb för endast 3000 kronor i månaden, vilket motsvarar cirka 19 kronor i timmen. När praktiken är över har företaget inte heller någon skyldighet att anställa ungdomarna utan kan kasta tillbaka dom till Arbetsförmedlingen, någonting som ofta sker.”

(Visited 137 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.