Finns det “maoistiskt” inflytande i Syriza?

Nu när “Den radikala vänstern” i Syriza har bildat regering i Grekland och medierna skriver att det finns “maoistiskt” inflytande i Syriza så blir man nyfiken. Vilka är dessa mystiska “maoister”?

I Grekland finns flera olika organisationer som kallar sig kommunistiska. Av dessa är KOE (Communist Organization of Greece) en. På sin “Vem är vi?”-sida så skriver de att:

“The Communist Organization of Greece is member of the Coalition of Radical Left (SYRIZA) since June 2007. Representatives of KOE have been elected in the Central Committee, the Executive Secretariat and other leading organs of SYRIZA. During the elections of 6 May 2012, three members of KOE have been elected MPs with SYRIZA. They have been re-elected on 17 June 2012, together with one more member of KOE. These comrades fully integrate the Parliamentary Group of SYRIZA. On 5 July 2013, ten days before the 1st Congress of SYRIZA, KOE has announced its decision to suspend its autonomous public presence as a necessary step for the strengthening of SYRIZA and of its unified expression. In the new Central Committee of SYRIZA, which has been elected by the 1st Congress, KOE has a significant presence and aims at advancing the struggle for genuine democracy and social emancipation, through a radical political change imposed by the people, overthrowing the regime of the IMF-EU-ECB troika and of its local lackeys.

De har alltså folk i ledningen i Syriza men de har “suspenderat sin autonoma offentliga närvaro”. Skall man uppfatta det som att de inte längre skyltar med att de är med i KOE?

På sin hemsida skriver de även att: “Our theoretical base is Revolutionary Marxism, founded by Marx and Engels and enriched by Leninism and the works of Mao Zedong, continuously enriched by collective efforts to produce the necessary new answers to the new problems that arise in the modern era.”.

KOE, ett reformistiskt parti?

Utan att veta särskilt mycket om KOE:s praktik i övrigt så finns det en del som tyder på att deras “kamp” främst är parlamentarisk-reformistisk. De verkar tro att de kan göra framsteg i kampen för “genuin demokrati” och “social frigörelse” genom att arbeta som en fraktion i ett parlamentariskt parti. Tillåt oss tvivla. Vad gäller deras internationella kontakter verkar de inte precis vilja alliera sig med de mest radikala krafterna. “Maoister” i Syriza? Det verkar inte så.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

2 thoughts on “Finns det “maoistiskt” inflytande i Syriza?

Leave a Reply

Your email address will not be published.