Ratatosk svarar Bloggarbjörn angående “trasproletär” stenkastning

Bloggarbjörn undrar ”varför en busschaufför (arbetare) skall riskera att få en trasproletär sten genom vindrutan?” och ställer frågan: ”Vad säger klasståndpunkten?”

För mig är svaret enkelt: Av de 35000 innevånarna i Tensta-Rinkeby tillhör den absoluta majoriteten arbetarklassen. Dessa stora arbetarförorter diskrimineras av företag, stat och kommun och de som bor där har inte samma rättigheter som andra medborgare. Förhållandena är liknande i många andra arbetarområden runt om i landet.

Det finns också en tydlig lagstiftning om hot och våld inom arbetslivet. ”Hot och våld, eller risken för att bli utsatt för hot och våld på arbets¬platsen, kan förekomma inom de flesta branscher eller yrken och är ett allvarligt arbetsmiljö¬problem. Arbetsplatser ska utformas och utrustas för att förebygga risken för hot och våld så långt det är möjligt.” (Arbetsmiljöverket). Arbetsköparnas ansvar för att förebygga hot och våld regleras i Arbetarskyddsstyrelsens författningssamling AFS 1993:2.

Där sägs bland annat att ”Arbetsgivaren skall utreda de risker för våld eller hot om våld som kan finnas i arbetet samt vidta de åtgärder som kan föranledas av utredningen.” (2 §) och ”Arbetsplatser skall placeras, utformas och utrustas så att risk för våld eller hot om våld så långt som det är möjligt förebyggs.” (6 §) och:

”Arbetstagarna skall ha möjlighet att kalla på snabb hjälp vid en vålds- eller hotsituation.” (7 §) och slutligen:

”Innebär en arbetsuppgift påtaglig risk för våld eller hot om våld får den inte utföras som ensamarbete.”(8 §)

Ledningen för bland annat SL, brandkåren och posten smiter undan från sitt arbetsmiljöansvar. Istället för dubbelbemanning, överfallslarm och säkerhetshöjande tekniska lösningar som kostar pengar väljer man att helt eller delvis ställa in servicen i arbetarområden när man får möjligheten. Tusentals människor förvägras normal samhällsservice, barn kommer inte till skolan, handikappade kan inte komma tillvårdcentralen. Arbetare får det besvärligt att ta sig till jobbet eller få gå långa omvägar för att hämta sin post.

Så vad säger klasståndpunkten? Jo, att de som bor i de stora arbetarområdena runt storstäderna måste ta upp kampen mot diskrimineringen och förtrycket och att arbetarna inom service- och transportyrkena genom facklig kamp måste tvinga arbetsköparna att ta sitt arbetsmiljöansvar och betala för dubbelbemanning, larm och tekniska säkerhetslösningar när det behövs.

Fienden är densamma och vi behöver enhet i kampen – inte splittring där arbetare ställs mot arbetare.

Ratatosk

(Visited 215 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

14 thoughts on “Ratatosk svarar Bloggarbjörn angående “trasproletär” stenkastning

 1. Ratatosk

  Hur ser situationen ut för barn som växer upp i de stora arbetarområdena idag? Några exempel:
  • I Hjulstaskolan i Tensta gick 57% av elever ur nian utan godkända slutbetyg till de nationella skolprogramen. (2011)
  • Barfattigdomen är utbredd. 51,6% av barn mellan 0 och 17 i Rinkeby lever i ekonomiska utsatta familjer. (Rädda barnen 2011)
  • Fattigdomen stänger ute barnen från vanliga sociala aktiviteter och många ungdomar har inte möjlighet att delta i vanliga idrottsföreningar på grund av familjens ekonomiska situation.
  Detta är fakta som borde ”besvära” vänstern och leda till praktisk politisk handling. Men ”Bloggarbjörn” har ett annat fokus – han känner sig ”besvärad, pinsam och förödmjukad” och vill angripa misshagliga ungdomar i Tensta-Rinkeby (med våld om det behövs). Han antyder till och med att om bara vänstern anammar Sverigedemokraternas politik i dessa frågor så vinner man stöd hos arbetarklassen.
  Ungdomarna i Tensta-Rinkeby behöver framtidsutsikter, de behöver en bra skola och vettiga fritidsaktiviteter, de behöver bättre ekonomiska förhållanden och de behöver få ett slut på diskrimineringen. Allt detta förvägras de idag och vänsterns uppgift är att delta i det motstånd som idag finns i förorterna och forma det till en medveten politisk rörelse för förbättrade levnadsförhållanden för arbetarklassens barn och ungdomar.

  Ratatosk

  Reply
  • bloggarbjorn

   Berätta detta exempelvis för farbrorn (en gentleman i min ålder ungefär) som blev överfallen vid tunnelbanan i någon av de här områdena. Han hade ju hörapparat och måste därmed vara polis! Eventuella kvarhängande olustkänslor måste omedelbart gå över. Det är klart att de stackars förortsbarnen på något sätt måste få utlopp för sin frustration!

   Reply
   • Redaktionen

    Du resonerar som en liberal. Det går knappast att hitta lösningar om man inte diskuterar vad kriminaliteten beror på. Vad tycker du om “nolltolleransen” som de kört med i New York?

    Reply
    • bloggarbjorn

     Liberal? Varför inte stalinist? Att fördjupa sig i bakgrunder så till den grad att man missar att sy in busarna verkar mer liberalism för mig.

     Reply
     • Redaktionen Post author

      Vi har tyvärr ännu inte förmåga att sy in några busar så det är inget vi kan missa. Det är inte människornas medvetande som bestämmer deras vara utan tvärtom deras samhälleliga vara som bestämmer deras medvetande. Liberalerna tänker inte så och fokuserar på individuellt, moraliskt ansvar.

      Reply
 2. bloggarbjorn

  Vi kommer bara fortsätta prata förbi varandra så det här känns meningslöst. Skall vanliga bussar eller pendeltåg ha pansarglas och nät över fönstren framöver? Det är inget nytt att det kastas sten eller utförs andra olämpliga handlingar, men tidigare var förövarna mest pojkar i yngre tonåren som växte upp och slutade med eländet. Numera är det vardagsmat, organiserat, kan ibland misstänkas ingå i kriminella sammanhang, och då krävs andra åtgärder än passivt skydd (även om det också är viktigt med arbetsgivaransvar, och att inte fel folk drabbas av insatserna).

  Hotas trafiken i något område får man angripa dem som hotar (ja, jag menar våld om så krävs), så att vanligt folk kan känna sig trygga. Om hundra man lever rövare på en aktumottagning idag, vad är det för fel att skicka dem över gränsen i morgon och tala om att de inte är välkomna tillbaka om de är rädda om hälsan? – Har det aldrig känts besvärande, pinsamt, förödmjukande eller vad du vill att de här figurerna får hålla på och härja? ‘Vänstern’ har övertagit liberalernas falska snällhet som i själva verket är otäck och elak mot det som borde vara vänsterns bas. Det är inte konstigt att sverigedemokraterna vid det här laget är ett stort arbetarparti.

  Reply
  • N. C.

   Men sanningen är ju att staten redan slår mot de som du anser är bråkmakare. Att säga att det behövs hårdare tag, att de ska låsas in osv är verkligen att slå in öppna dörrar. Det görs redan.

   Däremot fungerar det uppenbarligen inte bra (enligt sin egen problembeskrivning). En bättre lösning är således att fråga varför ett problem finns, vilket det första inlägget i tråden gör. Det kan kompletteras med en mängd rena klassfrågor, om hur människor lever och under vilka villkor.

   Åtgärder mot dessa orättvisor genomförs inte. Även en liberal skulle kunna tänka sig att det är fel att människor har det hur taskigt som helst. Men det är nästan som om man istället vill att problemet ska finnas och öka. Genom det legitimeras än hårdare lagar, än fler poliser osv. Men notera att dessa riktas ju inte bara mot “busarna” utan mot alla mämniskor som är missnöjda och uttrycker det.

   Jag tycker egentligen inte att polis/invandrarungdom problematiken är så viktig som många i “vänstern” verkar göra, men man måste se förlängningen. Vilka tendenser finns det i utvecklingen.

   Reply
   • Peter

    Fixering vid “polis/invandrarungdom problematiken”? Ja men det blir inte mycket röj med svenne-banan som har fast jobb och som pensionsparar 3000 i månaden.

    Reply
    • Kagarin

     Fast varför ska det bli “röj” om det inte leder till något? Missnöje är inte revolutionärt i sig.

     Reply
      • Kagarin

       Nej, missnöjda kan göra uppror, ställa till kravaller, men det är inte samma sak som en revolution där rådande samhällssystem ersätts av ett annat. Människor vars missnöje bottar i, låt oss säga, hunger nöjer sig med mat. Från missnöje kommer dagskrav, men för att bli en systemkritik måste något annat till.
       Lenins analys stämmer, inte bara i teorin utan har även visat sig stämma i praktiken. Häri ligger en skillnad i hur man ser på frågan, antingen analyserar man faktiska historiska erfarenheter eller så påstår man fritt saker som man själv tror/önskar.

       Reply
       • Redaktionen

        “Missnöje är inte revolutionärt i sig”, låter som en ursäkt för att inte försöka organisera folk arbetarförorter. Om du hade skrivit “Missnöje är inte ensamt revolutionärt” så kunde jag hålla med.

        Reply
   • Pan

    Håller med, är märkligt att man hela tiden ska låtsas som om denna grupp går fri. Är som sagt få grupper som bevas hårdare av polisen. Ville man fånga äkta förbrytare skulle fokus ligga på t.ex. småföretagarna, av vilka nog ingen inte ägnar sig åt skattebrott.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.