Stor satsning på Tensta-Rinkeby

Nu satsar samhället stort på de två områdena på Järvafältet. Men vad gör man? Bättre skolor och förskolor? Upprustning av slitna utemiljöer? En satsning mot den höga ungdomsarbetslösheten kanske? Eller krafttag för att få upp skolbetygen?

Nej inget av detta! Nu ska det installeras övervakningskameror i både Tensta och Rinkeby Centrum samtidigt som den stora polissatsningen ”Fenix” fortsätter i områdena. Natt efter natt hovrar helikoptrar över området och stör de boende, samtidigt som polisen inte vågar göra ingripanden mot knarkhandel och annan kriminalitet i centrumen. Nu ska poliserna istället sitta i trygga bevakningsrum och försöka inge de boende en falsk trygghet medan kriminaliteten flyttar ”runt hörnet” bort från kamerabevakningen.

Dagens situation i Tensta-Rinkeby är dels resultatet av en långvarig segregationspolitik och allvarlig resursbrist för skolor, förskolor och socialförvaltning och kan bara lösas genom att medborgarna i området får samma förutsättningar som boende i Stockholms ”finare” områden.

Dagens situation är också ett resultat av en långvarig diskriminering av de boende i området av olika myndigheter och företag. Några exempel:

 • På Risningeplan i Tensta har bostadsbolaget Tornet genomfört slarviga och dåliga renoveringar av ytskikt enbart i syfte att få trissa upp hyrorna.
 • Trafikverket har byggt en ny motorväg som skär av Tensta-Rinkeby från grönområdena på Järvafältet. När man bygger vägar genom Täby och Ekerö lägger man miljarder för att få ner vägarna i tunnlar men de boende i Tensta-Rinkeby får stå ut med buller och avgaser utanför fönstren på skolor och bostäder.
 • Stockholms lokaltrafik SL tillämpar kollektiva bestraffningar mot de boende i området och tar bråk i tunnelbanan som intäkt för att dra in trafiken i hela området, ibland i dagar i sträck. ”Dom får väl lära sig en läxa” tänker rasistiska beslutsfattare.
 • Brandkåren rycker inte ut så fort man kan då det brinner utan stannar med sin insatsstyrka på säker plats och väntar på poliseskort innan man åker in i området och livsviktiga minuter går förlorade.
 • Underhåll och skötsel ligger på en nivå som aldrig skulle accepteras i andra områden. Lokaltidningen är full av exempel på hur området missköts. Dålig städning av trapphus, trasiga entréer till tunnelbanan, dålig snöröjning, gatubelysningen fungerar inte osv osv.
 • När det ska byggas T-bana till Barkarby drar man den inte kortaste vägen från Tensta. Hjulsta förblir en ändstation och området isoleras mer och mer från omvärlden.

Missnöjet över situationen är stor bland de boende i området. Många känner sig utestängda från samhället och missnöjet blir ibland destruktivt i form av våld, vandalism och annan kriminalitet. Men motståndet tar sig också organiserade och politiska former till exempel bland de boende på Risingeplan som protesterar mot den dåliga lägenhetsstandarden och de orimligt höga hyrorna. Den här kampen måste utvecklas och samordnas och företag och myndigheter måste tvingas att stoppa diskrimineringen av de boende i Tensta – Rinkeby. Det behövs satsningar på bostäder, skolan och socialförvaltningen – inte fler poliser och anonyma övervakningskameror.

Ratatosk

(Visited 279 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

6 thoughts on “Stor satsning på Tensta-Rinkeby

 1. Mackan

  Återigen, satsa på bättre förhållanden. Och grupper som pantrarna och megafonen är åtminstone något i rätt riktning för att möjliggöra detta. Hårdare bevakning har aldrig lett till någon lösning. Vad har du för belägg för ditt sista påstående? Att reducera en situationen i förorten till en sorts klass-essentialism är dogmatiskt, och leder endast till att man tänker att Svensson med jobb är den som faller in i revolutionär kamp. Det finns flera motsättningar för dom som lever i förorterna, allt från rasism, polisiärt förtryck, klasskamp etc. Vi måste tänka brett, för det finns flera sociala verkligheter och motsättningar än endast den mellan proletär och bourgeoisie.

  Reply
 2. bloggarbjorn

  Att blanda ihop helt berättigade klagomål med förhållanden som handlar om arbetsmiljö/arbetarskydd (överfall mot kommunikationer med tillhörande personal, brandkår, ambulans, brevbärare, tidningsbud etc.) är inte lyckat. Varför skall en busschaufför (arbetare) riskera att få en trasproletär sten genom vindrutan? Var säger klasståndpunkten?

  Reply
  • Mackan

   bloggarbjörn. Det är en oerhört märklig ståndpunkt du tar här. Grejen är den att inga resurser satsas på att förbättra livsstandarden i dessa förorter, och istället satsas mer på att uttöka den statliga förtryckarapparaten, som kommer endast leda till större sociala problem. Uppror mot staten tar sig an olika uttryck. Attacker mot brandår, ambulans etc är inte progressivt men det händer för att det inte finns någon revolutionär medvenhet. Det betyder inte heller att någon som kastar en sten mot en buss är per automatik trasproletär. Att tro det leder till att spela efter borgarnas visa om att alla i förorten är grovt kriminella och att alla upplopp som händer där är endast någon form av organiserad kriminalitet.

   Reply
   • bloggarbjorn

    Och vem skall ingripa? Skall ‘vanliga människor’ försöka tala förstånd med individer som i värsta fall är livsfarliga (som gänget som kastade bensinbomber för några veckor sedan)? Man kan säga att ‘polisen är värdelös och förtryckande’, men vad finns det för alternativ? Någon slags lokal ordningsstyrka som med hög sannolikhet kommer att infiltreras av kriminella element på nolltid?

    Reply
    • Gurevagu

     Håller helt med.

     Känns som om realismen, verklighetsuppfattningen. sviker bland många kamrater idag. Det är ju vanligt folk som drabbas. Och inte får man med sig människor genom tokerier.

     Reply
     • Redaktionen

      Berättigat missnöje tar sig olika uttryck landet runt. Angreppen på borgarstatens olika funktioner är ett fenomen som finns runt om i Sverige. Det intressanta för oss är att det finns en upprorsvilja. Varför stämma in i den moraliserande kören? Vem tjänar på det? Hur tror ni ett uppror går till? Felfritt, renhårigt och med nyputsade glorior? Tebjudningen kommer aldrig bli av.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.