Sveriges mäktigaste man är död

KUNG MONOPOLKAPITAL. Peter Wallenberg är död, 88 år gammal. Kungen och Stefan Löfvén var snabbt ute och hyllade honom. Löfvén sa skriver bl.a. han har “spelat en stor roll inom det svenska näringslivet” och att han “har haft en stor respekt för hans vilja till samtal och samverkan.”.

Peter Wallenberg styrde imperiet fram till sin död genom familjens stiftelser och har genom dessa kontrollerat uppåt halva börsvärdet. Stockholmsbörsens värde har varit uppe på 4 biljoner så det kapital de kontrollerar kan ha varit uppåt 2 biljoner. Det är ungefär värdet av halva Sveriges BNP som är knappt 4 biljoner. Peter Wallenberg var mycket mäktigare¨än någon statsminister som Sverige har haft. Den som vill vara statsminister i Sverige måste i praktiken först accepteras av Wallenbergarna. Löfvén vet vad han talar om. Man kan inte bli långvarig på den svenska statsministerposten utan “samtal och samverkan” med kung monopolkapital.

Hur tänkte denne man?

Entreprenören och företagsledaren utgör den enda verkliga tillväxtfaktorn i all ekonomi.
Peter Wallenberg, DN november 1987

De senaste åren har socialdemokraterna gjort bra ifrån sig. Visst var den hemska valutaregleringen deras verk från början, men den tog de bort. Och med EG-ansökan gjorde de rätt.
Peter Wallenberg Aftonbladet, november 1991

Jag undrar just vad vi skulle tycka om någon satt och petade in en massa kosing till lapparna så att de kunde ställa till med en massa problem för den svenska regeringen.
Peter Wallenberg 1992 om det svenska stödet till ANC i Sydafrika

Min pappa sa att jag var kommunist när jag alltid förde jobbarnas talan i hemmet.
Peter Wallenberg, DN maj 1995

– Han var urförbannad många gånger när de skanderade på gator och torg: ‘Känner ni stanken från Enskilda Banken?’- Tog han så illa vid sig? – Han var som ett djur i en bur och engagerade alla sina närstående jurister för att se om man inte lagligen kunde …
Peter Wallenberg om sin pappa SvD mars 1998 / Ordfront Magasin #6 1998

Makten? Ordet har en väldigt negativ klang. Vi kallar det ansvar.
Peter Wallenberg, SvD mars 1998

Jag förstår inte allt detta tal om makt och maktkoncentration.
Marcus Wallenberg, “Arbetarrörelsens krönika”, Tidens förlag, s 242

Kontakterna har kanske varit den mest krävande delen av mitt arbete. Det har inneburit ständigt sena kvällar, middagar och sociala aktiviteter. I flera år var jag värd för middagar upp till fem kvällar i veckan. Bara affärsbekanta och bara män. Vi gör inga affärer utan lär känna varandra för den där dagen då vi ska göra det.
Peter Wallenberg, DN maj 1995

Olympiska spel ger en känsla för tävlandets betydelse. Tävling i idrott är egentligen inte långt ifrån tävling i ekonomiska, finansiella och industriella sammanhang.
Peter Wallenberg TT 1997

Devalvering är som att kissa i byxorna – det värmer gott i början men sedan blir det obehagligt.
Marcus Wallenberg

Göran och jag kommer mycket bra överens. Vi är samma typ, frisläppta och äger vad vi tycker, vilket omvärlden inte alltid uppskattar, ha ha.
Peter Wallenberg om Göran Persson, Månadens Affärer juli 1997

Låt oss visa omvärlden vad vi kan – som en enad nation. Det har vi gjort förr i historien – och det har vi sett andra göra före oss. Sätt kompetensen i högsätet igen!
Peter Wallenberg DN Debatt september 1994

A-kassan är den största fallskärmen vi har i landet och den borde vi avskaffa. Att avskaffa A-kassan vore ett bra sätt att få fram engagemang hos folk för att skaffa en ny utkomst.
Peter Wallenberg på Investors bolagsstämma april 1998

Alltför länge har vi fått uppleva ett evigt frieri till den breda allmänheten och dess möjligheter att konsumera.
Peter Wallenberg 10 dagar före valet 1994, DN september 1994

Vi ska inte ha någon chefredaktör som inte vet att lära journalisterna vilken hand som matar dem.
Peter Wallenberg, då genom Investor huvudägare till Svenska Dagbladet, retar sig på tidningens självständiga ekonomijournalistik. I september 1991 låter han avsätta chefredaktören Bertil Torekull.

Inträdet i EG kommer att medföra de mest dramatiska förändringarna i Sverige på 100 år – ja, kanske någonsin. Följden blir omfattande neddragningar inom den offentliga sektorn, frysta transfereringar och privata lösningar inom samhällsservicen.
Peter Wallenberg på Svensk-amerikanska handelskammaren, New York, maj 1991

(Visited 152 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.