Flamman: Vänsterpartiet är ett mycket heterogent och spretigt parti

KRITISKA RADER I FLAMMAN. Tidningen “Flamman” har på ledarsidan en artikel där redaktionen föreslår en omläggning av Vänsterpartiets politik. En del av förslagen innehåller intressanta erfarenheter ur ett partibyggeperspektiv.

Vänsterpartiet är ett mycket heterogent parti, man skulle till och med kunna säga spretigt. Den som följer partiets medlemmars aktiviteter i sociala medier och aktivism har mycket svårt att se fokus kring de frågor som partiet centralt för tillfället kampanjar kring.

Om Vänsterpartiets ledning för tillfället kampanjar till exempel för rimliga lönevillkor för alla lastbilschaufförer i Sverige och ett stopp för lönedumpningen så rullar många medlemmar ändå på med de vanliga prioriterade vänsterfrågorna om strukturer, rasism, tiggare, allmän feminism och uthängande av särskilt dåliga högerdebattörer. I längden fungerar inte en sådan klyfta för ett parti som vill bli slagkraftigt. Ledningens prioriteringar måste motsvaras av medlemmarnas politiska intresse och vice versa. Det krävs ett ordentligt arbete för att mejsla fram vilka frågor partiet gemensamt ska kampanja kring och när man kommit överens om det måste det också synas på partiföreningarnas möten, i aktiviteter på gator och torg och på, den numera inte oviktiga scenen, sociala medier. Här finns ett stort utrymme för att hitta ett gemensamt tonläge och konkreta politiska frågor i det för partiet så viktiga feministiska arbetet.”

(Visited 54 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

One thought on “Flamman: Vänsterpartiet är ett mycket heterogent och spretigt parti

Leave a Reply

Your email address will not be published.