Historietidningens positiva omdömen om Sovjet på Stalins tid

Historietidningarna känns som ett slags propagandagrammofonskiva med hack i. Det är en anti-kommunistisk kampanj som ständigt pågår. Kapitalisterna hoppas att folk skall glömma tankar på socialism genom att ständigt beskriva socialismens erfarenheter ur en ensidigt negativ synvinkel. Nr 4, 2014 av tidningen “Vår fantastiska historia” är inget undantag. Sida upp och sida ner beskrivs den kommunistiska rörelsen som ett ondskans redskap. På slutet har de dock en plus och minus lista om Stalin. Deras minussida har ni säkert läst många gånger och en del fel begicks verkligen på Stalins tid men plussidan har fått alldeles för liten uppmärksamhet.

“Med Stalins femårsplaner åstadkom man snabb industrialisering trots en mycket svag ekonomi. Nya produkter utvecklades, effektiviteten och storskaligheten i tillverkningen ökade och till slut bidrog massindustrialiseringen i hög grad till Sovjetunionens seger i andra världskriget.

När Stalin dog svepte en våg av sorge genom hans befolkning. Folk grät öppet och i samband med hans begravning hölls massvakor över hela landet. För många var Stalin landets störste ledare, det var han som vann andra världskriget och rensade ut dem som ville ta landet tillbaka till tsartiden. När hans kropp placerades så att allmänheten kunde besöka den så köade folk i dagar för att betyga sin vördnad och respekt.

Livet för kvinnor förbättrades avsevärt under Stalins styre. De fick likvärdiga rättigheter som män vad gällde utbildning och arbete, vilket gjorde att de kunde nå framgång inom områden som tidigare varit stängda för kvinnor. Generationen som föddes under Stalin var den första i Rysslands historia där nästan alla kunde läsa och skriva. Sjukvård för alla bidrog till att förlänga medellivslängden och utplånade nästan sjukdomar som tyfus och kolera.”

(Visited 348 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

6 thoughts on “Historietidningens positiva omdömen om Sovjet på Stalins tid

 1. Viking

  Vad vill ni ha. Att Sverige ska styras av en massmördare? Nr 2 efter Mao.
  Hur många röster får ni kommunister? Sverigedemokraterna fick många hundra tusen. Lyssna på folket!

  Reply
  • Bonnier

   Det blir svårt att få liv i de gamla ledarna så att de kan styra Sverige. Har du någon medicin som kan få liv i de döda? Det är inte någon bra idé att ställa upp i val. Det har gått 100 år sedan Lenin förespråkade detta som en taktik. Det är nya tider och det gäller att visa i praktiken vad man går för istället för att jaga poster i borgarstaten.

   Reply
  • TMPZZ

   Och Gustav Vasa gömde sig i hölasset. Borgarena – och den icke-revolutionära vänstern -älskar att hitta på lögner om Stalin. Frågan är egentligen inte om de ljuger (det finns så mycket fakta, uppgifter osv som visar en helt annan bild), frågan är varför. Svaret är enkelt, för att Stalin representerade ett äkta hot mot de härskande klasserna. Såväl i kapitalistländerna som i de socialistiska länderna.
   Ju mer något fördöms, desto räddare är de som fördömer.

   Reply
   • Röde Orm

    “Det är bra om vi blir angripna av fienden, eftersom detta be­visar att vi dragit en klar skiljelinje mellan fienden och oss själva. Det är ännu bättre om fienden angriper oss ursinnigt och utmå­lar oss som helsvarta och utan ett enda för­sonande drag. Detta visar att vi inte enbart dragit en klar skiljelinje mellan fienden och oss själva utan också uppnått ganska mycket i vårt arbete. ”
    Mao 1936

    Reply
 2. Salazar

  frågan är dock om propagandaeffekten i själva verket förstärks genom att lyfta fram en sk “nyanserad” bild. Är nog bara ett trick så läsaren ska få en illusion av objektivitet.
  Leoparden har kvar sina fläckar.

  Reply
  • Jakob

   Tror också det. Borgarna älskar att “låta alla komma till tals”. På så vis upprätthålls illussionen av balans, nyansering, likhet osv.
   Bra propaganda känns inte igen som propaganda.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.