Borgarstaten kan aldrig föra “vänsterpolitik”

Drömmen om att få knäcka hummer i riksdagsrestaurangen är i hösta grad levande..

Enligt Marx är staten ett organ för klassvälde, ett organ för den ena klassens undertryckande av den andra; den skapar en “ordning”, som legaliserar och befäster detta förtryck och dämpar klassernas sammandrabbningar.

Påståendet att borgarstaten kan föra “vänsterpolitik” är fult trick som syftar till att sprida illusionen om borgarstaten som stående över klasserna. Borgarstaten är borgarklassens verktyg för att hålla folket i schack och varje åtgärd som genomförs genom staten som tycks gynna arbetarklassen syftar alltid i förlängningen till att gynna borgarklassens kortsiktiga eller långsiktiga intressen. Att kalla den eller andra reformen för “vänsterpolitik” syftar till att gömma detta faktum.

Ställs verkligen arbetarklass mot borgarklass i “blockpolitiken”? I så fall så måste S och V företräda arbetarklassens intressen. Men det spelar ingen roll vilka avsikter de enskilda medlemmarna har för det kan inte föras “arbetarpolitik” eller “vänsterpolitik” genom borgarstaten, lika lite som att man kan få en gris att flyga. Tjata om det lite mer så kan ni säkert lura några fler. Vi skall i alla fall inte “föra in” arbetarkraven “i politiken”. Vi skall arbeta för att skrämma dem tills de backar undan som ett led i arbetet med att störta dem.

Hör ni förresten hur det knastrar? Det är ett gäng reformister som försöker öppna en hummer i riksdagsrestaurangen. Det vattnas i munnen på dem när tänker på att de en dag kan få svassa runt i korridorerna och föra “vänsterpolitik”. Men sagla lite till, sagla lite till, gör det gubbe men din tid är ändå förbi.

(Visited 141 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.