Vad är LO? Ett affärsimperium

LO har blivit en inkomstbringande affärskoncern och har därmed blivit en storspelare inom affärslivet. Koncernen omfattar ett drygt 20-tal företag med en årsomsättning på drygt 850 miljoner kronor. Utöver detta har de tillgångar värda miljarder.

Marknadsvärdet på LO:s tillgångar motsvarar 2 536 miljoner kr. LO:s finansiella tillgångar utgörs i huvudsak av värdepappersfonder. Marknadsvärdet på dessa uppgick 2012 till 1 402 miljoner kr. Fondandelarna är fördelade mellan svenska aktier 174 miljoner kr, utländska aktier 603 miljoner kr, 527 miljoner i övriga värdepapper och en räntebaserad hedgefond om 98 miljoner kr.

Hur kan LO företräda arbetarklassen när man är en del av utsugarmaskineriet? En anledning till att man vill kontrollera arbetarklassen i dagsläget verkar vara att man vill undvika konflikter och strejker, dels för att finansoligarkin begär detta men också för att man som aktieägare riskerar att minska årliga aktieutdelningar.

LO och ledningarna i alla dess fackföreningar kan inte och vill inte ha konflikter eller strejker i Sverige eller utomlands. Det skadar bara dess egna finanser. Om arbetarklassen skall flytta fram sin positioner kan detta så klart inte ske med hjälp av vare sig LO eller SAP. Arbetarklassen måste bygga sina egna organisationer från grunden och ta makten över de lokala fackklubbarna.

(Visited 176 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.