Tycker du också att man skall “stödja Ryssland”?

VÅR TIDS MÄRKLIGHETER. Att det är NATO som hotar Ryssland och inte tvärtom är helt uppenbart för alla som är intresserade av fakta kring det militära läget. Rysslands militärbudget är bara en bråkdel av NATO-ländernas och Ryssland har med åren fått NATO allt närmare sin gräns och ett allt sämre militärt läge.

Men att en del folk som bekänner sig till kommunismen går från att iakta detta faktum till att uppfyllas av känslan att vilja “stödja Ryssland” är helt obegripligt. Är det en kvardröjande saknad efter ett stort ledarland med taktpinne som infinner sig? Hur kan en kommunist försvara kapitalister och en kapitalistregering? Det är något slags generalfel här.

På ett känslomässigt plan verkar det för en del kamrater fungera så att man i ilskan över USA och dess underhuggares brott glider in i ett stöd för vad som verkar vara en motpol med en alternativ rapportering (Russia Today). Ja Ryssland är en verklig motståndare till USA-imperialismen men inte dess motsats. USA-alliansen och Ryssland/Kina är “lika goda kålsupare” men de är inte lika starka och den skada de gör i världen är inte alls av samma omfattning. Ryssland är nämligen ingen supermakt och dess tentakler är kraftigt förkortade.

Utvecklingen i Ukraina ställer frågan om Rysslands karaktär på sin spets. En klarsynt skribent beskriver utvecklingen så här:

“Ukraina befinner sig i ett inbördeskrig och slits allt mer sönder i dragkampen mellan europeisk och rysk imperialism och de delar av den ukrainska överklassen som allierat sig med respektive sida.”

Detta utesluter naturligtvis inte att den ena sidan konflikten leds av en nazistisk kuppmakarregering som är långt värre än separatisterna. Men vi frågar oss vilka krafter som är i farten och Ryssland är ett imperialistiskt land i alla avseenden (snälla läs Lenin). “Imperialism” är ingen värderingsfråga utan en ekonomisk definition. Den obefogade kärleken till den ryska imperialismen retar helt befogat en del folk.

“I första världen ser det inte så bra ut ut. Ryssland verkar för vissa fortfarande vara en bastion för socialismen till och med 20 år efter den stats-kapitalistiska regimen föll.” … “Denna russofili som genomsyrar den “moderna” kommunistiska rörelsen är helt sjuk. Det är sant att väst-media bygger upp ett rysshat, men ryssarna är inte våra vänner för det, de kommer inte hjälpa oss bygga någon socialism. Ryssland kvarstår en imperialist-stat oavsett hur mycket demonisering väst-media än ägnar sig åt.”.

Det stora problemet

Det stora problemet är kanske inte om man uttrycker stöd för Ryssland i den ena eller andra konflikten utan att detta hänger samman med ett bakomliggande problem. Den som inte försöker se den eller andra klassens intressen i det politiska spelet kommer alltid bli lurad och allt som oftast hamna fel inte bara i de internationella frågorna utan även i klasskampen på hemmaplan.

(Visited 200 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

3 thoughts on “Tycker du också att man skall “stödja Ryssland”?

 1. Redaktionen Post author

  De kommer aldrig sluta med söndra och härska-politiken. Vi måste bli en makt igen så folk kan vakna upp och se att det finns ett alternativ till deras skräckvälden.

  Reply
 2. pavlos Xanthopoulos

  Stålmannen..Många kommunister lämna livet tidigt då de dödades av de som i te ville ha arbetarstyrda stater…Många dog av kommunisterna då de ville ha rasrena stater..Stålmannen kommer nog alldrig att förstå alldrig att inse..hur mycket vi skiter i de du kallar för oskyldiga då vi som arbetar är de mest oskyldiga vi känner som inte förkännar att dö i förtid..vare sig i krig eller under fredstid. Är världen delas i 2 och är på gång med världskrig..första samt andra..då enligt många var perioderna som många..dödades..Vem är de oskyldiga Stålis?? De som var ur bankirernas led de som var ur fascisterna de som var ur nazisternas de som var ur de grupper som blev fascister nazister senare?? De som inte var ur bankirernas led och inte fascister eller nazister men som medverkade till att miljoner massgasades massmördades masskränktes?? Med vilka var de ‘dinna’ och du tror att du kan söka dömma de vi stödjer ,som var ur arbetarklassen och sökte skapa en civilisation för alla på jorden??

  Reply
 3. Pavlos Xanthopouloas

  Att manga även kommunister runkar för mycket är ju naturligt..Men att de nu skall söka få oss att tänka rätt,är ju nära inpå ett brott.
  Vi stödjer folket I Ukraina,mest de som drabbas av den allians som ihop med Nazisterna(så som alla USA kupper I latinamerika/Grekland). Nu är det Ryssar man hör om,men det är även Greker som levt I Sverta HAVET I URTIDER OCH SOM VAR DÄR,LÅNGT FÖRE TATARERNA…..MEN ALLA NI PRATAR OM TATARERNA DÅ GREKERNA DÄR,PISSAR OCH BAJSAR PÅ ER NATO/VÄSTLIGA GEMENSKAP.. RYSSARN I DE BALTISKA LÄNDERNA SAMT UKRAINA M.M. ÄR VI MÅNA AV,OCH VILL ATT MER FÖRUTOM RYSSLAND SKALL SÄKRA DERAS VÄLLBEFINANDE!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.