Socialistiskt forum 2014. Vad kan vi lära oss av Pantrarna i Göteborg?

De flesta känner antagligen till att Pantrarna är en organisation som har bildats i Göteborg med det amerikanska Black Panther Party (BPP) som förebild. I lördags var de på Socialistiskt Forum i Stockholm och presenterade sig efter visningen av “Jag är fan en Panter” (se äldre film här).

Något om BPP
BPP var en revolutionär organisation som byggdes upp bland den svarta befolkningen i USA och som bildades 1966 och som mer eller mindre försvann på 80-talet. BPP organiserade självförsvarsstyrkor mot polistrakasserier och organiserade sociala program med sjukvård och gratis frukost för barn.

Pantrarna – för upprustning av förorten
Pantrarna vill som sagt verka i BPP:s anda och för något år sedan bjöd de hit Bobby Seale som är en av BPP:s tre grundare. Bobbys sverigebesök är med i “Jag är fan en panter” och en riktigt inspirerande scen är när Bobby står inför en stor publik i Bergsjön i Göteborg och gör “black power”-hälsningen och ropar “Power to the people!”. Pantrarna har tagit BPP:s slogan rakt av och på svenska blir det så klart “All makt åt folket!”. (Här en bok av Bobby Seale som säkert är läsvärd).

Pantrarna satte (liksom BPP) igång olika sociala program och de försöker lösa de konkreta problem som folk har i  vardagen. De ordnar med läxhjälp, fixar utomhusbelysning, demonstrerar mot medialögner, stormar politikermöten, kämpar för att det skall ordnas fritidsgårdar osv.

Lärdomar av Pantrarnas verksamhet
Både i filmen och i diskussionen efteråt kom det fram intressanta lärdomar som vi bör använda oss av och utvärdera.

1. Man måste bygga upp en rörelse med folk som man känner. Man kan (allmänt talat) inte komma utifrån och tro att folk skall följa personer som de inte känner.
2. När folk är nya i en rörelse så bör de utgå från sina egna problem och kämpa för att lösa dem. Nästa steg är att man ser att vi är många som har samma problem.
3. Det är bara att sätta igång att arbeta för att lösa problemen. Folk kommer att hänga på när de ser att man gör något konkret som är bra. Dagens politiska partier säljer sina tidningar, sätter upp några affischer och delar lite flygblad men gör inte mycket mer. Att driva social verksamhet är något helt annat.
4. Det går idag antagligen inte att bygga upp en enhet utifrån att vi alla är arbetare i miljonprogramsområden eftersom många unga aldrig har haft ett arbete. I dessa bostadsområden måste enheten idag byggas utifrån att det är vi som är folket.
5. Vi måste hitta egna lösningar på folkets ekonomiska problem. Kooperativ kan vara ett sätt att lindra problemen.

Några tankar i övrigt
En stor väggmålning som de gjorde inkluderar Olof Palme. Vi frågade dem varför de hyllar Olof Palme eftersom Palme representerar en politik som är emot all verklig radikalitet. Svaret vi fick är att “de inte är emot dialog”. Men de vet mycket väl att det inte blir en fruktsam dialog med motståndarna utan en radikal praktik som gör att man uppfattas som ett politiskt hot. Det har aldrig sagt sig vara marxister men Palme är hur som helst ett riktigt dåligt föredöme. Statsministern som ledde arbetet med att svartlista radikala krafter så att de inte fick jobb och som i hemlighet förmedlade information till USA om Vietnam samtidigt som han låtsades stå på Vietnams sida osv. Palme var en god talare och många har lyssnat på hans inspelade tal som finns på youtube. Latin Kings m.fl. har använt dem. Dessa säger dock väldigt lite om hans verkliga roll.

Ideologiska frågor
På frågestunden efter filmen så sa de att de är inne i en period där de arbetar med att stärka organisationen internt. De studerar just nu Franz Fanon och Paulo Freire. En av medlemmarna som sa sig ha en marxistisk bakgrund talade om att de funderar över hur man kan bygga upp ett jämlikt samhälle utan att det blir en nya förtryckarstrukturer som uppstod i Sovjetunionen. Det är en bra fråga men risken är att man fastnar i drömmar eftersom verkligheten är ganska bister. När de där nere har erövrat makten så finns de där uppe kvar i samhället och de ger inte upp. De vill få tillbaka sin makt. Därför behövs det en struktur för att hålla dem i schack men eftersom denna struktur kommer att börja stelna och ruttna så måste folket fortsätta den revolutionära kampen mot de nya auktoriteter som förtrycker folket. Det är detta som är kulturrevolutionens idé.

En annan fråga är vilka ansvar som borde ligga på folkrörelsen eller vad som borde ligga på borgarstaten. I filmen framkommer flera gånger uppfattningen att vad de gör (Pantrarna) “borde” egentligen staten göra. Detta är en avgörande fråga eftersom det handlar om hur problemen kan lösas för gott. Kan man lita på att borgarstaten kommer att lösa folkets problem? Finns det över huvud taget någon anledning att tro att borgarstaten långsiktigt kommer lösa folkets problem? Om man inte tror det och tar frågan på allvar så måste man fråga sig hur man bygger upp institutioner som kan leva vidare och hur kampen kan föras för att flytta makten till folket permanent.

Framtiden
Tanken är att de snart skall komma tillbaka med mer utåtriktade aktiviteter och aktioner än förut. Vi hoppas att de kommer igång snart eftersom deras verksamhet i stora delar är ett inspirerande exempel och de bryter med den trista och hopplösa reformistiska traditionen att lita till borgarstaten. En tradition som tyvärr under lång tid har präglat det politiska vänsterlivet i Sverige och som är en viktig förklaring till varför “vänster” inte är en självklar identitet för många arbetare.

2014-11-23 12_01_46-20141122_115226 - Windows Photo Viewer

(Visited 266 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

3 thoughts on “Socialistiskt forum 2014. Vad kan vi lära oss av Pantrarna i Göteborg?

  1. Pingback: Jag är fan en Panter

Leave a Reply

Your email address will not be published.