Bör vi kämpa för sossarnas centraliserade kollektivavtal?

RÄVSAXEN. Finansförbundet har utlyst sin första strejk någonsin nyligen. Förbundet som organiserar arbetare inom bank- och finansbranschen försöker med en strejk tvinga företaget Svea Exchange att skriva på kollektivavtal. Förbundet har ställt ut strejkvakter utanför Svea Exchanges växlingskontor som man kan gå och prata med. Enligt Finansförbundet så skulle följande förbättringar infinna sig om de lyckas pressa Svea Exchange att skriva på:

“På flera punkter skulle ett kollektivavtal innebära stärkta rättigheter för de anställda på Svea Exchange jämfört med dagens situation. Det gäller bland annat bättre tjänstepension för unga och lågavlönade, bättre semestervillkor samt föräldralön utöver föräldraförsäkringen. Dessutom ger kollektivavtalet de anställda ett större inflytande på arbetsplatsen, skydd mot lönesänkningar och en formell rätt att årligen förhandla om sina löner.”.

Vad hon inte säger är att arbetarna genom att arbetsköparen undertecknar avtalet blir bundna av “fredsplikten”. Det blir med andra ord olagligt att strejka så fort arbetsköparen har undertecknat kollektivavtalet. Kollektivavtalet ger som synes ovan en del mindre materiella fördelar för de anställda. Sossarnas centrala kollektivavtal är en rävsax och inget att kämpa för. Vi måste istället ta strid för avtal med obestämd giltighetstid och kort uppsägningstid som arbetarna själva har tagit ställning till. Vad sägs om lite demokrati?

(Visited 39 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

2 thoughts on “Bör vi kämpa för sossarnas centraliserade kollektivavtal?

 1. bloggarbjorn

  Har du ett avtal har du åtminstone just ett avtal. Hur det ser ut beror mycket av hur starkt facket kan agera. Utan avtal blir du beroende av eventuell lagstiftning (av en i princip lönearbetarfientlig riksdag). Man kan inte automatiskt säga att kollektivavtal är bättre eller sämre, det beror av omständigheterna. Men det förhållande att motparten ofta inte gillar sådana kan vara en indikation på värdet.

  Reply
  • Redaktionen

   Det kan stå vad som helst i ett avtal. Det väsentliga bör väl vara vad avtalet faktiskt innebär? De av Socialdemokraterna ingångna centrala avtalen är centraliserat svek mot arbetarklassen. Fallet ovan är ett typiskt exempel på detta. Arbetarna varav de flesta är unga kommer genom att avtalet tecknas ge bort strejkrätten för lite tjänstepension och rätt att hålla lönesamtal etc. Tjänstepensionerna är en historia för sig. Om man är unga måste man själv komma ihåg vilket bolag företaget har betalat in till 40-50 år senare. Annars blir man utan pengar. Vi rekommenderar att läsa vad det faktiskt står i avtalen?

   En verklig arbetarrörelse måste försöka sluta avtal med obestämd giltighetstid och kort uppsägningstid som i demokratisk ordning har diskuterats på lokal nivå. Raka motsatsen till dagens avtal alltså.

   Läs mer här:
   kommak.org/?p=2393

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.