Finlands röda garde och inbördeskriget, del 1

Texten är skriven av en finsk kamrat hösten 2014.

Läs mer om Finlands röda garden här.

NORDENS REVOLUTIONÄRA HISTORIA. År 1906 formades Arbetarnas ordningsgarde i Finland för att skydda folket mot olika kriminella när poliserna strejkade.

Under första världskriget blev det livsmedelsbrist i Finland som var då en del av det Ryska Kejsardömet som krigade mot Tyskland. Finland hade officiellt autonomi inom Ryssland men autonomin var nästan avskaffad år 1917. Finland var dock inte tvunget att skicka soldater till ryska armén utan betalade vissa kompensationer ur statskassan istället. I stort sett var folket utan någon helst militärutbildning. Det s.k. “Gamla värnet” alltså Finska Gardet, de finska militärstyrkorna inom det ryska kejserdömets armé hade lagts ner och de som hade ingått i dem före nedläggningen var redan ganska gamla. Borgarklassen och vissa nationalistsinnade personer skickade sina söner i hemlighet till Tyskland för att få militäruppfostran för att sedan kunna kriga emot Ryssland. Men vissa anmälde sig istället till ryska armen.

Under hösten 1917 tog de hungriga stadsborna i Åbo tog livsmedel från olika butiker och förrråd. Oktoberrevolutionen påverkade Finland direkt eftersom Finland var en del av Ryssland. De finska socialdemokraterna delades i två delar. En del var för revolution och lyssnade på Lenin och bolsjevikerna. De andra var för reformer och såg lösningar i lagstiftning osv. Vid årrskiftet 1918 hade både borgarklassen och de röda att beväpnat sig. På många ställen, t.ex i Österbotten gav den  ryska arméns officerare sina vapnen åt det vita gardet. Delar av landsortsbefolkningen såsom en del arbetare strejkade emot sina usla arbetsförhållanden. Redan vid mars 1917 hade borgarklassen börjat beväpna vita garden mot arbetarna där det var möjligt.

Under de storstrejken i oktober 1917 blev situationen allt mer spänd. Eftersom det rådde livsmedelsbrist i landet pga att borgarklassen spekulerade i livsmedel växte missnöjet bland arbetarna snabbt.

 

 

 

 

 

 

(Visited 238 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.