Sammandrabbning i Mümmelmannsberg

RÖDA HAMBURG. Den revolutionära traditionen är starkare i Tyskland än i Sverige. Särskilt märks detta i Hamburg och i stadsdelen St:Pauli som är ett riktigt livligt och inspirerande ställe. Den 31 oktober förekom strider mellan polis och arbetarungdom i distriktet Mümmelmannsberg i Hamburg. Cirka 300-400 ungdomar deltog i en halloween-fest i stadsdelen. En patrullbil närmade sig för att upplösa församlingen men folk försvarade sig och satte stopp för angreppet.

Polisen tillkallade ytterliggare 90 poliser som förstärkning, däribland kravallpoliser. Men poliserna fick det inte lätt för de blev bombarderade med allehanda ting. Sammantaget tog det polisen över två timmar att få situationen under kontroll. Graffiti målades under drabbningen (se ovan).

radiohh4

(Visited 66 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

6 thoughts on “Sammandrabbning i Mümmelmannsberg

 1. Redaktionen Post author

  Jag tror man bör se utvecklingen i Hamburg bland radikala krafter i sin process och festen som en del av detta. Skulle en genuin arbetarrörelse vara mot fester generellt? Vad gäller Husby så kan vi väl hålla oss till fakta? Det blir liksom lite märkligt när det ifrågsätts om Husby och liknande områden är arbetarområden. Enligt artikeln nedan så förvärvsarbetar 54 % av de vuxna och 11 procent har försörjningsstöd. Dessa 54 % är rimligen främst arbetare och många av de 11 procenten som inte har brutits ner av arbetslösheten jobbar nog då och då. Husby bygger Sverige och marxisterna vet var parasiterna bor.

  http://www.metro.se/stockholm/personer-med-jobb-lamnar-husbyarbetslosa-flyttar-in/EVHmez!dJ5Ofrb0Ns56Q/

  Reply
  • bloggarbjorn

   Om arbetare i Husby bränner sina bilar luktar det inte bara rök utan också bedrägeri, om de nu försöker få ut försäkringspengar. Fast nu verkar ju de arbetande flytta ut, och det bör man inte bli förvånad över. Vem vill bo i ett område där räddningstjänsten måste ha polisskydd för att kunna ta sig in? Kan man tänka sig att en barnfamilj godvilligt skulle flytta till ställen med omfattande gängkriminalitet och ligism? Har faktiskt svårt att förstå den maoistiska attityden här, såvida den inte bör uppfattas som väldigt nära vissa typer av trasproletär anarkism.

   Reply
   • Redaktionen Post author

    Vi håller med poliserna som skrev metodhandboken, “social oro” hette det tydligen. Kan du ge några exempel på marxister som har fördömt de fattiga vid utbrott av sociala explosioner? Det existerar inte. Så länge det kommunistiska krafterna är svaga så är det klart att en del av uttrycken för upprorsviljan kommer vara negativa i politiskt hänseende. Kommunisterna har föresatt sig att alltid stå på de fattigas sida (de förtryckta klasserna) när de kämpar mot borgarklassen och dess stat. Detta oavsett om de viftar med röda fanor eller inte. Vi har publicerat en massa utdrag ur en forskarrapport som visar att motståndet borgarstaten och dess rasistiska poliser i t.ex. Husby inte utgörs av trasproletärer utan att det är ett allmänt motstånd från befolkningen vars majoritet är proletärer. Läs t.ex. detta: http://kommak.org/?p=902. Intressant att du kallar oss för “anarkister”, det tycks vara ett internationellt fenomen.

    Så om vi nu skall hålla oss till fakta istället att lita till polisfärgade uppfattningar som sprids i media. Om man åker ut och pratar med folk i Rinkeby eller Husby så märker man att det finns vitt skilda uppfattningar i fråga om förhållandet till borgarstaten och karaktären på upproren skiljer sig åt vad gäller folklighet. I Husby verkar det finnas en stark sammanhållning och livligt politisk liv jämfört med andra områden vilket nog har bidragit till att folk gick man ur huse i våras. I Rinkeby har de upproriska nog haft mindre stöd.

    1. Husby bör rätteligen kallas ett arbetarområde eftersom majoriteten är proletärer.
    2. Andelen trasproletärer i ett område som t.ex. Husby är liten. Antagligen en mindre del av de som har försörjningstöd vilket är ca 10 %.
    3. Upproret i Husby var ett slags folkuppror mot borgarstaten.
    Se här: http://kommak.org/?p=902
    Se även här: http://kommak.org/?p=931
    Och dessutom här: http://kommak.org/?p=1013
    4. Det finns många skäl till att folk flyttar. Hårda nedskärningar i den sociala servicen, statusproblematik osv. Om den statistiken skulle stämma så skulle det väl snart inte finnas några arbetande kvar i Husby? Det skulle vara intressant att se hur andelen arbetande förändras över tid.

    Reply
    • bloggarbjorn

     Glömde visa på en sak: ibland angrips även exempelvis offentliga kommunikationer, det kastas saker eller skjuts mot bussar och pendeltåg. (Inget nytt invandrarfenomen även om Avpixlat tror det, det här är ligistfasoner som förekommit tidigare men nu tycks det ha förvärrats.) Föraren, och förmodligen en stor del av passagerarna, på bussen som får en sten genom rutan, är arbetare. Bussföraren som hotas och kanske misshandlas av fulla svenssontyper eller invandrarungdom är arbetare. De byggnadsarbetare som för en tid sedan blev så trakasserade i någon stockholmsförort att de inte ville gå ensamma till tunnelbanan efter jobbet, de var arbetare. – Vem är vi solidarisk emot? Och vem är vi emot? Det är händelser av den här typen som reser frågor om hur de europeiska maoisterna tänker sig fungera i klasskampen – proletärt eller trasproletärt? Kan det ha något att göra med att delar av den traditionella klassbasen med kropps/industriarbetare, har krympt betydligt? Då får man antingen orientera sig mer mot andra typer av arbetare, eller inta en attityd som är mer förlåtande mot trasproletärer. Har för mig att Moufawad-Paul resonerade något åt det hållet. Debatten om detta är internationell, verkar det.

     Reply
     • Redaktionen Post author

      Vi tänker inte kategorierna “invandrare” och “svenskar” även om de flesta i Sverige gör det. “Social-oro” hette det och människor är sociala produkter vars tänkande främst är präglat av klassursprunget. Att “opolitiska” personer som är arga på grund av det förtryck de möter i sin sociala ställning attackerar allt möjligt är väl inget konstigt? Det är ett misstag att anta att ungdomar som bråkar med polisen i miljonprogrammet gör det som ett uttryck för “trasproletär gängbildningsproblematik”. Snarare är det uttryck för ett allmänt missnöje och ungdomarna går som vanligt i täten. Riktiga trasproletärer vill inte bråka med polisen dag efter dag. De är ofta fega och tänker mest på pengar och droger. Vi kanske någon gång gett uttryck för en “Fuck The Police”-inställning på denna sida men det skall vi sluta med. Vi är inte emot ordningsmakt i allmänhet utan just borgerlig ordningsmakt.

      Reply
 2. bloggarbjorn

  Att jämföra en handfull (fulla? drogade?) festprissar i Hamburg med arbetarna i Petrograd och Moskva 1917 låter ganska konstigt. För att inte tala om ‘arbetarförtorten’ Husby? Petrogradarbetarna eldade inte upp bilar, de rekvirerade dem och monterade eventuellt på en kulspruta. Och firade de någon allhelgona så var det inte importerad smörja utan inhemsk rysk grek-ortodox ritual, utan pumpor. Hade förresten kringboende icke-ungdomar i Hamburg några synpunkter?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.