SR: “Vem tjänade på våldet?”, fråga istället vem som tjänar på er skeva rapportering

Vi har mailat över denna artikel till berörda journalister på Sveriges Radio.

VÅLDSMONOPOLETS VÄKTARE. Efter den stora demonstrationen mot Svenskarnas Parti den 30:e augusti i Stockholm så gjorde Sveriges Radio ett radioprogram (Tendens) som helt bygger på en intervju med journalisten Anna-Lena Lodenius. Lodenius är en journalist som under 30 år har arbetat med att skriva om fascistiska och autonoma grupper i Sverige och hon arbetar även med att hålla föredrag för poliser och lärare.

Lodenius berättar i radioprogrammet att hon fått en allt bättre relation till fascisterna och de var “jätte entusiastiska” över att få se henne innanför avspärningarna på demonstrationen (där hon frivilligt tillbringade all tid). Hon hade nämligen rapporterat negativt om “vänstervåldet” vilket gjorde fascisterna glada. Under intervjun berättar hon i försonande ordalag om att fascisterna var ordningsamma och prydliga och poängterar att det bara fanns “blått och gult” och någon enstaka gammal runa. Budskapet är solklart, “inget att oroa sig över eller bråka om”. När hon skall beskriva vilken typ av fascism hon avskyr då är det “EXTREM-nationalister” hon inte gillar. “Vanliga” mysiga folkhemsfascister har hon uppenbarligen inget emot. Stockholmssyndromet?

Helt skev rapportering om våldsinslaget på demonstrationen

Lodenius och redaktionen på Tendens vill i programmet göra gällande att det finns ett jätteproblem med “våldsverkare” som “förstör för den anti-rasistiska rörelsen”. Hon har naturligtvis ingen förståelse för att folk blir arga över att personer som vill rensa Sverige på “rödingar” och “svartingar” traskar runt mitt i stan i organiserad form. Hon beskriver i nedsättande ordalag dessa “rödingar” som “skriker och bråkar helt i onödan” och när polisen trycker ner dem på gatan så “överdriver” de med högljudda skrik. Sällan eller aldrig har man hört något så vidrigt på radio. Skulle hon själv sjunga Idas sommarvisa om hon låg på mage med ett polisknä i ryggen?

Vi som var där kan konstatera att våldsinslaget på demontrationen i högsta grad var marginellt. Som vi tidigare har rapporterat så var det en rolig folkfest med minst 5 000 personer som visade sin avsky och kampvilja mot fascisterna. Först när de allra flesta redan hade gått hem så kastades det lite smällare och man ryckte lite i ett kravallstaket. Att folk är arga och visar det har vi full förståelse för och det hade säkerligen de allra flesta som var där också. Att våldsmonopolets väktare var på demonstrationen och klagade är inte förvånande (detta har de påpassligt spelat in). Våldsmonopolets väktare uppträder i olika skepnader men de är alla farliga för folkrörelsen (i vid mening) och deras rop kommer inte att hjälpa när vi (“rödingar och “svartingar”) går på led in genom grindarna i koncentrationslägren (låter det överdrivet? Läs då t.ex. detta). De historiska erfarenheterna i vårt närområde visar att fascismen utvecklas som ett försvar av finanskapitalet i ett läge med skärpt klasskamp. Läger och terror är ett “naturligt” sätt för kapitalisterna att hantera en allt mer upprorisk befolkning. Med tanke på vart samhällsutvecklingen är på väg så har vi all anledning att vänta oss “hårda tag”.

Vem är det som förstör?

Helt klart är att Sveriges Radios och Lodenius skeva rapportering är det som förstör för den anti-rasistiska rörelsen och som i onödan skrämmer bort folk. Det var inga som helst problem att gå på demonstrationen med barn eller äldre, tvärtom. Om man tyckte att det var lite obehagligt att folk försökte bryta sig igenom och fysiskt stoppa fascisterna kunde man enkelt dra sig undan efter att han vandrat runt i 5 timmar i det festliga folkhavet.

Våldsmonopolets väktare drar sig inte för någonting vad gäller falsk rapportering. Journalisterna på Sveriges Radios Tendens borde fundera mer över hur de skall “hålla rent” i sina egna led. Har de möjligen varit på några samverkansmöten med Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap efter sommaren?

(Visited 89 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.