En kaosartad värld inte så obegriplig

IMPERIALISMENS “SÖNDRA OCH HÄRSKA”-SPEL. På radion kunde man för några veckor sedan höra ett program på temat “Kaosets tidevarv”. Statistiskt sett så har det inte varit så många stora konflikter samtidigt sa programledarna. Introduktionen till programmet deklarerade: “Efter en lång, het och blodig sommar i norra Irak, östra Ukraina och på många håll i världen så ställer vi frågorna: Vad är det för fel på den här världen? Lever vi i kaosets tidevarv?”. Men vad är det egentligen för fel på världen?

USA tillämpar sedan länge en strategi som innebär att de stödjer minoriteter inom stater som de uppfattar som fientliga. I Irak genomförde de en etnisk uppdelning av ockupationsstaten, i Syrien har de stött sunnimuslimerna mot den “alawitiska” staten, i Kina stödjer de muslimerna längst i väster, i Ryssland stödjer de separatister i Tjetjenien osv.

USA har en strategi för att bryta sönder eller ta över “fientliga” stater med hjälp gerillastyrkor och denna finns väl beskriven i deras manual för “Unconventional Warfare”. Det finns enligt manualen tre förutsättningar för att kunna föra okonventionell krigföring:

“There are specific physical and environmental conditions that allow for a successful resistance or insurgency. The three main conditions are a weakened or unconsolidated government or occupying power, a segmented population, and favorable terrain from which an element can organize and wage subversion and armed resistance.”.

De behöver alltså en “segmenterad” befolkning så att de kan sätta en grupp mot en annan och få igång kriget. Är befolkningen alltför homogen så kan de inte föra sina “söndra och härska”-krig. Världen är inte obegriplig och det handlar inte om att “reflexmässigt” skylla allt på USA utan om att studera vilka krafter som ligger bakom de stora konflikterna i världen idag. Den som gör det lär komma fram till samma svar som vi. USA är pådrivande på ena eller andra sidan i nästan alla krig (vi skulle vilja skriva “i alla krig” istället för “nästan alla krig” för vi kan inte komma på ett enda undantag, kan du?).

 

(Visited 37 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.