PR-konsulterna fixar politiken i den svenska kapitalistdiktaturen

KAPITALISTDIKTATURENS FUNKTIONSSÄTT. “I somras kunde Sveriges Radios Ekonyheter berätta hur socialdemokratiska topptjänstemän i regeringskansliet banade väg för vapentillverkaren Saabs miljardkontrakt med diktaturen Saudiarabien. Efter regeringsskiftet 2006 gick de vidare till välavlönade anställningar hos just Saab.

När skandalen med den saudiska vapenfabriken briserade valsade moderate försvarsministern Sten Tolgfors ut från departementet och in som chef och delägare i en pr-byrå – som har Saab som kund. …

Ska skapa “samhällsnytta”

– Jag hoppas att de här fyra åren på departementet anses vara en tillgång i mitt cv. Hos de arbetsgivare som tycker att det är intressant att få en inblick i hur politik fungerar kanske jag kan göra lite nytta.

Så formulerade sig avgående finansmarknadsminister Peter Norman (M) när han i förra veckan lät meddela att han nu lämnar svensk politik.

Han lär inte få vänta länge på ett erbjudande.

Enligt Patrik Westander, som är vd på byrån Westanders, är pr-branschen nu på jakt efter politiskt sakkunniga, utredare, pressekreterare och ministrar från borgerligheten som kan “skapa samhällsnytta” genom att jobba som konsulter och lobbyister.

Sedan tidigare har över 60 rådgivare i regeringen Reinfeldt lämnat för pr-jobb. Efter regeringsskiftet står 137 personer, förutom statssekreterare och statsråd, utan anställning.

Branschpressen är redan fylld med listor över borgerliga ministrar och politiska tjänstemän som kan räkna med en ny karriär när socialdemokrater och miljöpartister tar över regeringskvarteren.

“Låter inte så dumt, när man som jag är nyfiken på att få fortsätta växa och utvecklas med nya utmaningar!”, twittrade avgående it- och energiministern Anna-Karin Hatt (C) – som tidigare var vice vd för en pr-byrå – glatt när hon i Dagens Industri läst att hon är välkommen tillbaka till pr-branschen.

Lobbyisterna utformar politiken

Samtidigt står en rad konsulter och lobbyister och frustar, redo att ta tunga jobb i den rödgröna regering som snart kommer tillträda.”

(Visited 29 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.