SKP kritiserar KP:s inställning till riksdagsvalet

Sveriges Kommunistiska Parti har i en färsk artikel lyft kritik mot Kommunistiska Partiet i en rad frågor. Kritiken går bl.a. ut på att Kommunistiska Partiet är opportunistiskt eftersom det i Proletärens ledare har funnits en indirekt uppmaning att rösta på “röd-grönt” i riksdagsvalet. Vi håller med om att det är en skadlig uppmaning men av den efterföljande debatten på facebook så verkar SKP:s kritik ha gått ut på att KP inte har uppmanat till att rösta på dem i riksdagsvalet (där Kommunistiska Partiet inte ställer upp). Det är alltså ingen allmän kritik mot att kommunister deltar i valspektaklet och på det sättet stärker borgarstaten vilket hade varit önskvärt. Det är glädjande att SKP tar upp frågan om det skadliga i att tala om borgarstaten som “demokratin” precis som om staten skulle stå över klasserna.

Här nedan är ett längre citat ur artikeln som kan läsas här:

“Vår uppmaning är att rösta bort högerregeringen, i övrigt tycker vi att du ska rösta efter egen övertygelse. Det viktigaste är att du väljer Kommunistiska Partiet i de val du kan.” Betyder detta att KP uppmanar arbetarklassen att rösta på sossarna, V, Mp eller t o m SD? Var finns i så fall KP:s klassperspektiv och vilken klass representerar KP i klassamhället? Det skulle vara lättare att förstå om KP:s rekommendation var att inte rösta på ett annat parti än KP men det sätt på vilket KP agerar är opportunism av värsta sort och har ingenting med kommunism att göra. KP säger att partiet inte är en samhällsomstörtande gruppering på vänsterkanten. Menar de att de inte vill störta kapitalismen?
Därpå förespråkar KP demokrati. Är det den borgerliga demokratin som åsyftas och i så fall, demokrati för vem?

Vidare har ju KP adopterat feminismen in i sitt partiprogram med formuleringen: “Krav på jämställdhet utgör en nödvändig del av arbetarklassens organisering, att socialismen inte kan segra om halva arbetarklassen ställs åt sidan och underordnas. Kampen mot patriarkatet, för en verklig frigörelse för alla kvinnor, måste utgå från både klass och kön. Det är en feminism för oss.” Så enligt KP. I dessa rader förloras eller skyms kampen för kvinnans verkliga möjlighet till frigörelse, nämligen i den mot kapitalets exploatering- i klasskampen. Utan kvinnans lika deltagande är arbetarklassen halverad. Då finns heller ingen klasskamp. Kvinnans frigörelse är inte heller möjlig utan socialism. Allt tal om feminism samt feminism men inte socialism är endast borgerliga floskler för att splittra arbetarklassen och skymma för den nödvändiga klasskampen. Till sist, i stället för att kräva att KP och RKU ska få komma in i skolor, använder de argumentet att alla, även SD ska ha rätt att komma in i skolor. Angående högerextrema och nazister som vill komma in i skolor, måste ett kommunistiskt parti mobilisera elever, föräldrar och lärare så att de inte kommer in i någon skola, och att det blir massornas sak att bemöta fascismen/nazismen och rasismen. Det är inte kommunisternas sak att försvara eller föra SD:s eller det nazistiska Svenskarnas Partis talan så att de ska få komma in i skolor och sprida sina människofientliga budskap. Inte under några som helst omständigheter.”.

 

(Visited 213 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

4 thoughts on “SKP kritiserar KP:s inställning till riksdagsvalet

 1. Semih

  Otroligt att "KP" går så långt ifrån marxismen. Att tala för SD:s deltagande är något helt otroligt!

  Reply
 2. Jag

  SKP har en klart bättre analys än KP i många frågor, men faller också i egen grop. För de sätter själva sin tilltro till det parlamentariska systemet och ställer upp i valen. Det rör sig således inte om ett parti som vill omvälva utan snarare arbeta inom rådande system. Men jag ser det som glädjande att de inte åberopar borgerlig juridik eller borgerlig yttrandefrihet utan istället önskar att massorna ska stoppa fascister och rasister, något sådan skulle aldrig det legalistiska KP göra.

  Reply
  • Nisse

   ok. fine. Men vad spelar det för roll? Inget av partierna har nåtor inflytande och kommer aldrig få det. Blir bara tragikomiskt när de kritiserar varandra.

   Reply
   • Redaktionen Post author

    Den kommunistiska rörelsen är i sin helhet svag både ideologiskt och organisatoriskt men en debatt om principer bidrar till att återuppliva den. Vatten som står stilla surnar, rörelse i form av principiell debatt håller "vattnet" friskt.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.