Det aggressiva Finland och det s.k. “vinterkriget” del 2

Fångar i ett finskt koncentrationsläger.

Läs del 1 här.

Genom nazisternas maktövertagande i Tyskland utvecklades de finska expansionsplanerna. Gemensamma militärövningar genomfördes med nazisterna och de genomförde också en omfattande militär upprustning vid Finlands östra gräns mot Sovjetunionen. De byggde strategiska järnvägar för kriget och flygfält och utvecklade en mycket aggressiv antisovjetisk propagandakampanj under 30-talet som innefattade propaganda för erövrandet av Karelen.

Fascister och socialdemokrater hand i hand
Den finska riksdagen instiftade fascistiska lagar som kallades “Lapporörelsens lagar” vilka trädde i kraft från och med 1930. Kommunisterna blev mer eller mindre fredlösa från och med 1918 men jagades nu ännu mer och blev ett “fritt byte”. Hundratals fall av misshandel och vissa mord och mordfösök gjordes vilka främst riktades mot kommunister, fackföreningspersoner och vänstersocialdemokrater. Alla partier (utom kommunisterna)  med socialdemokraterna i spetsen var för den fascistiska lagstiftningen. Tanner som var sossarnas ledare förklarade, när han tog emot Vita gardets parad, att socialdemokraterna och lapporörelsen (dvs. fascisterna) hade ett gemensamt mål i att krossa kommunismen. Moderata samlingspartiet i Finland förklarade att de skulle verka i enlighet med den Fosterländska folkrörelsen idéer (det var den fascistiska Lapporörelsens namn när de blev ett riksdagsparti).

Förbud mot röda tröjor och sossar som angav sina egna
Socialdemokraterna kastade ut de medlemmar som var vänligt inställda till kommunismen och anmälde dem till Hemliga polisen (Detektiva Centralpolisen). Internationalen som sång var förbjuden och likaså röda flaggor och röda tröjor. En röd tröja kunde vara en orsak till att få böter under första maj och lappo-fascisterna misshandlade arbetarungdomar vid järnvägsstationen i Lappo år 1930 och rev sönder deras röda tröjor.

Koncentrationsläger
Folkets hus runt om i landet stängdes och spikades igen så att de gick inte att använda. Många byggdes om till “Skyddgårdar” dvs. det Vita gardets hus. Politiska fångläger byggdes där flera tusen politiska fångar hölls fångna med gestapometoder. Många fångar hölls i Hemliga polisens högkvarter vid Bangatan i Helsingfors. I staden Ekenäs fanns det  största koncentrationslägret för politiska fångar dvs. främst kommunister. Under 30-talet under användes alla länsfängelser och “Ochranans” (namnet på den ryske tsarens hemliga polis var ett dåtida smeknamn på Detektiva Centralpolisen och Statspolisen dvs den politiska polisen) lokaler var ställen där folk torterades. Dessa torterande polismän var oftast öppna medlemmar i Lapporörelsen eller medlemmar i de fascistiska partier som existerade under 30-talet och vissa av dem kallade sig nationalsocialistiska.

Sådant var läget i Finland före november 1930.

(Visited 305 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.