USA: Kommunister bildar kampkommitté i fergusonupprorets anda

DET REVOLUTIONÄRA USA. Den 27 augusti arrangerade MCG:s “Initiativ för en kampkommitté i centrala Brooklyn” en upplysande diskussion med titeln “Mot Grisarna i Ferguson och New York”. Cirka 20 personer som bor i grannskapet kom för att diskutera den senaste tidens uppror i Ferguson, den systematiska rasismen, polisvåldet och behovet av en kampkommitté.

Efter en pigg öppen diskussion som varade i över en timme hölls två inspirerande uppträdanden avStreet Poets NYC” som följdes av info från ” Initiativet för en kampkommitte i centrala Brooklyn” och “Organization for Black Leftist Unity”, “Maoist Communist Group” and “New Yorkers Against Bratton”. Efter dessa tal inleddes en andra öppen gruppdiskussion som byggde vidare på de frågor som lyftes i talen. Deltagarna bidrog med värdefulla insikter kring hur vi kan kämpa tillsammans mot den rasistiska och kapitalistiska staten.

Vi skulle vilja dela med oss av några av kommentarerna och vittnesmålen från mötet:

En kvinna, som har bott i området sedan 1940-talet, ställde sig upp och vittnade om svårigheterna att leva som ensamstående mor och om kampen för att hitta arbete och att få sina barn genom skolan. Hon lämnade arrangemanget med ett kraftfullt budskap: grannskapet har förändrats under åren och möten som dessa är vad vi verkligen behöver för att bygga upp enighet och styrka hos folket.

En mamma sa att hon var så orolig för sin son (att han skall bli attackerad av polisen i Brooklyn) att hon skickade honom till en stad på landet. Men, tillade hon, Ferguson har visat att det inte finns någon plats där svarta människor är säkra för rasistiska poliser i USA. Hon sade också att hon skall gå bakom pojkarna i grannskapet och hålla utkik efter polisen för att observera polisen deras samspel med unga svarta män.

Bilderna av Mike Brown liggande död på gatan i flera timmar påminde en deltagare av bilderna av lynchade kroppar hängande i träd i Södern. Våld mot svarta i Amerika har kanske har ändrats till formen, men det är samma våld i grunden

En person talade om respectability politics” som skyller den svarta ungdomskulturen för det förtryck som de drabbas av i händerna på den rasistiska staten. Som svar på detta sa en deltagare; när äldre i samhället fördömer ungdomar för den kultur de har, såsom hängande byxor eller att de lyssnar på hiphop, så legitimerar de det rasistiska polisvåldet.

En annan presentatör talade om bygget av “the Black Nation” i det svarta bältet i Södern och utgick från slaveriets historia under halvfeodala och kapitalistiska förhållanden och om dagens relation mellan den nationella frågan och den kapitalistiska exploateringen. Han talade även om att det inte finns någon relation mellan ökningen av svarta i fängelser och den ökade brottsligheten sedan mitten av 70-talet.

En tredje talare berättade en historia från sin barndom då han bodde i ett hus med en stark proletär gemenskap. Han kom ihåg att polisen en dag misshandlade en unge på gatan utanför huset. Folk från huset kunde se den våldsamma scenen utspelas från sina fönster. Hela tömdes snabbt och alla var ute på gatan och omringade polisen och räddade ungen. Han citerade detta som ett exempel på vad som kan uppnås när folket enas mot de institutioner som förtrycker oss.

En deltagare delade med sig av en skakande berättelse om en våldsam sammanstötning med polisen. Han betonade att vi måste ta ut gruppen på gatorna för att mobilisera massorna att själv organisera sig och försvara sig mot statens väpnade styrkor.

Mötet avslutades med diskussioner om planerna på att fortsätta och hålla fler gruppsamtal, i syfte att utveckla och stärka arbetet med att bygga en kampkommitté.

Texten ovan är hämtad här.

fergusonprogram2

(Visited 41 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

4 thoughts on “USA: Kommunister bildar kampkommitté i fergusonupprorets anda

 1. Clartéare

  Är lätt att bedöma hela USA utifrån landets roll i imperialismen. Men faktum är att det finns väldigt många vanliga arbetare i USA, som lider under kapitalismens ok och dessutom exploateras på andra sätt. Genom militären överförs oerhörda resurser från folket till överklassen, det är också folket som används som soldater i kapitalismens krig. Den kapitalistiska repressionen av folket är i många avseenden värre i USA än i Europa – det faktum att många amerikanska arbetare ideologiskt stödjer kapitalklassen den imperialistiska agendan (helt emot sitt objektiva intresse) vittnar om hur hård repressionen är.

  Men, vilket lätt förbises, det finns också ett motstånd på många håll från den amerikanska arbetarklassen. Om detta rapporteras dock inte mycket. För att ta ett ex, hur många har hört talas omröstningen i Oregon 2010, där folket drev igenom en folkomröstning för att höja förmögenhets- och företagsskatten istället för att "spara" sig ur krisen. Eller, för att ta ett äldre exempel, de tusentals strejker och sabotage som under 1970-talet involverade miljontals arbetare.

  http://mrzine.monthlyreview.org/2010/wolff270110phttp://www.versobooks.com/books/282-rebel-rank-an

  Reply
  • Redaktionen Post author

   Håller med, det finns ett annat USA som vi måste berätta om. Har du titta på den här, oerhört gripande berättelser om olika former av kamp? Minns särskilt en berättelse om en gammal man som inte ville ge upp och förskansade sig med sina kamrater i en lada som de satte eld på. http://www.bokus.com/bok/9789170370618/det-amerik

   Reply
 2. dead man rising

  Folk reser sig i Förenta staterna, utmärkt. Det är lätt att vara hemmablind och tro att alla är hjärntvättade. Nödvändigheten segrar tillslut.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.