Hur pentagon militariserade den amerikanska polisen

Känns utvecklingstendensen bekant? -red

Av Benjamin Dangl den 20 augusti 2014.

Det råder ingen tvekan om att polisen i USA militariseras, och i många områden, särskilt där färgade bor är budskapet klart och tydligt: “Ni är fienden, “, skriver Tom Nolan, som arbetat i 27 år i bostonpolisen. Många grupper ser nu polisen som en ockupationsarmé och deras gator påminner mer om Bagdad eller Kabul än om en stad i Amerika.”

Detta är ingen slump; mycket av den utrustning som används av polisstyrkorna på gatorna i Amerika i dag är i själva verket direkt hämtade från den amerikanska militären.

Beväpningshysterin har genomförts genom ett föga känt pentagonprogram och med insatsstyrkor. Militariseringen av den polisen amerikanska utgör ett allt större hot mot den amerikanska allmänheten, vilket nyligen kom till uttryck i Ferguson, Missouri.

Bakom denna militarisering ligger Pentagons 1033-program” som skapades genom National Defense Authorization Act 1997 vilket gör det möjligt för försvarsdepartementet att ge överskottskrigsmateriel till ett mycket låg kostnad till lokala polisavdelningar. Programmet utökades efter 9/11, och har lett till en distribution av utrustning till ett värde om 4,2 miljarder dollar. Polismyndigheter över hela landet använder nu cirka 500 militära flygplan, 93 763 attackvapen och 432 minskyddade militärfordon som nya kostar runt 700 000 dollar och som säljs till polisen för så lite som 2 800 dollar.

Ett exempel på detta. En sheriff i South Carolina, Richland County, citerades i The Guardian angående att de hade fått en stridsvagn med ett 360graders roterande kanontorn. Stridsvagnen hade fått namnet “Fredsmäklaren”.

Sådan onödig utrustning utnyttjas i städer och på mindre orter över hela landet utan tillräcklig tillsyn, lämplig utbildning, eller allmän träning.

Efter protester mot polisvåldet i Ferguson hävdar Pentagon fortfarande att vapenförsäljningsprogrammet är för det allmännas bästa. Som pentagons talesman John Kirby sade till Newsweek, Det här är ett användbart program som möjliggör återanvändning av militär utrustning som annars skulle kasseras, som nu används av brottsbekämpande organ för att tjäna medborgarna.”.

Men snarare än att tjäna medborgarna, har denna militarisering av polisen bidragit till onödigt våld, främst mot färgade människor och med det så kallade kriget mot droger som förevändning.

I juni i år så släppte American Civil Liberties Union (ACLU) en omfattande rapport med titeln “Kriget kommer hem: den överdrivna militariseringen av den amerikanska polisen” i vilken man drar slutsatsen att polisen USA har blivit alltför militariserad med hjälp av vapen och taktik avsedd för ett slagfältoch att denna oroväckande trend orättvist drabbar färgade och undergräver individens frihet vilket har kunnat ske i avsaknad av meningsfull offentlig diskussion“.

Även om denna upptrappning skenbart är för att skydda befolkningen från våldsamma hot så fann ACLU att 62% av SWAT:s (insatsstyrkornas) räder genomfördes för att söka efter narkotika medan endast 7% användes för för gisslan, barrikaderingar, eller skjutscenarier.“.

Användningen av insatsstyrkor har växt enormt under de senaste 45 åren enligt professor Peter Kraska i Eastern Kentucky University School of Justice Studies. På 1970-talet användes de bara några hundra gånger om året; nu används de omkring 50 000 gånger per år, uppskattar Kraska. I vissa fall har de till och med använts för att bryta upp olagliga pokerspelssammankomster, olicensierade frisersalonger och mot minderåriga som konsumerar alkohol. I fallet med Jesus Llovera, en misstänkt organisatör av tuppfäktning i Maricopa County Arizona, under 2011 tog ett SWAT-team över mannens vardagsrum och körde en stridsvagn in i hans gård och dödade hans hund och över 100 av hans kycklingar.

Detta belyser det faktum att militariseringen är en del av ett mer omfattande angrepp färgade människor i Amerika, påpekar Alex Kane i Alternet och han menar att detta våld är knutet till “kriget mot papperslösa invandrare“. Kane citerar ACLUrapporten där sheriff Joe Arpaio uttalar sig om Arizonas vanhedrande mord på invandrare och som förutom att förvärva fem pansarfordon och tio helikoptrar, har ett maskingevär mäktigt det kan riva byggnader i flera kvarter.”.

Ett steg i rätt riktning som en uppföljning på polisvåldet i Ferguson skulle vara att demilitarisera polisen i USA. Som en okänd fergusonbo nyligen sade till BBC om sin stads poliser: “Det är makt. De har makten, det har inte vi. Det är därför de gör de saker som de gör. Vad de gjorde med unga Michael Brown, det är onödigt. Det är overkill.“.

(Visited 111 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

One thought on “Hur pentagon militariserade den amerikanska polisen

  1. Pingback: Om framväxten av kår av krigarpoliser | Kommunistiska Arbetarkommunen

Leave a Reply

Your email address will not be published.