“Priming” i flyktingfrågan skall rädda Moderaterna kvar vid makten

Syndabocken är ute och promenerar.

SYSTEMET RUTTNAR ALLT MER. (Citatet är hämtat här). “I det läget ser vi en ny strategi från Moderaterna, en strategi som vi inte sett tidigare. Vi har tidigare skrivit om den i relation till tiggeriutspelet. Jag kommer att börja med att gå igenom hela händelseförloppet för att ge lite bakgrund:

  • SvD:s ledarsida, “oberoende” moderat, men med täta band till Moderaterna, tar upp kostnaderna för flyktingmottagande. Siffran 48 miljarder nämns för första gången.
  • En högt uppsatt moderat från Göteborg skriver debattartikel på DN Debatt om tiggeriförbud och därmed kastas en av SD:s viktigaste frågor kastas in i hetluften.
  • Fredrik Reinfeldt tar i sitt sommartal upp “flyktingvågen” som ursäkt för att regeringen inte kommer att komma med några nya förslag innan valet. Konsekvensen blir att debatten inom kort riktas in på flyktingmottagande. Dagen därpå får Jimmie Åkesson halva Agenda i SVT att prata om kostnaderna för flyktingmottagande.
  • Konsekvensen är att hundratals artiklar om flyktingmottagande och de ökande kostnaderna dyker upp i både lokal- och riksmedia, från Sveriges Radio till Veckans Affärer plockar upp nyheten.
  • Samma dag senare backar Fredrik Reinfeldt från löftet om att släppa fram en rödgrön regering om de rödgröna blir störst. Som tur är har Folkpartiet och Centern valt anständighetens väg och går mot Reinfeldt när de säger att de är beredda att släppa fram en rödgrön regering om den är större än alliansen.

Vilka kostnader rör det sig om då? Ja, i praktiken kostar det inte Sverige någonting extra. Pengarna som går till flyktingmottagande i Sverige får nämligen tas från biståndsbudgeten, det innebär att ökat flyktingmottagande på kort sikt inte kostar någonting alls. Däremot går det ut över biståndsbudgeten. Detta vet Fredrik Reinfeldt, detta vet Anders Borg. Att det inte kostar någonting – alls. Ändå lyfter både Reinfeldt och Borg denna de facto icke-kostnad som en ökad kostnad. Varför?

Det vi vet från Danmark och Norge är att om etablerade partier med sina utspel gör att flyktingmottagandet hamnar i debattens centrum så spelar det de främlingsfientliga rakt i händerna. Inom politisk kommunikation kallas det för “priming”, man påverkar debatten så att frågor där vissa partier är särskilt starka eller svaga lyfts upp, vilket också lyfter partiet. Det här är ett etablerat faktum bland politiska strateger – där Reinfeldt och Borg, som låg bakom “Nya Moderaterna” kan räknas till några av landets främsta.”

(Visited 77 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.