Irak: Varför bombar Obama kalifen?

Så här tänkte sig en amerikansk militärstrateg att göra om Mellanöstern. Kartan publicerades i en militärtidskrift 2006.

12 Augusti. Pepe Escobar är korrespondent för Asia Times i Hong Kong.

Det här handlar om hur det flera biljoner dollar dyra Globala Kriget Mot Terrorn (GKMT) slutar och det slutar inte med en smäll utan med en jättesmäll.

Det Globala Kriget Mot Terrorn har sedan det uppfanns för 13 år sedan i efterdyningarna av 9/11 varit en gåva som har gett utdelning gång på gång. Och ingen gåva är större än en transformers al-Qaida på steroider en som är störrre, dummare och rikare än vad Usama bin Ladin och Ayman alZawahiri någonsin kunnat drömma om. Jag syftar på IS (Islamic State, tidigare känt som ISIS) och kalifen Ibrahim som tidigare hette Abu Bakr alBaghdadi.

USA:s president Barack Obama kastade nonchalant ur sig (innan åkte på golfsemester till Marthas Vineyard) att bombningen av kalifens styrkor i Irak kommer att ta månader. Man kan tolka det som ytterligare ett aspekt av Obama-administrationens utrikespolitiska doktrin som de själva kallat att “Inte göra dumma grejer“. Detta blev inte så lite subtilt hånat av den blivande presidentkandidaten Hillary Clinton. “Shock and Awe”-kampanjen 2003 förstörde hela Bagdads infrastruktur på bara några timmar.

Obama bekräftade alltså att USAduschar” Irak igen med humanitär bombning “för att skydda amerikanska intressen(först och främst) men just det, de vill ju skydda mänskliga rättigheter i Irak” också.

Man kan inte räkna med att Obama skall deklarera att USA nu skall börja bomba våra” allierade i det saudiska kungahuset som har stött, finansierat och beväpnat Islamiska Staten i Syrien och Irak. Det är samma organisation som åtnjöt fin-fin militär träning av USA på en hemlig bas i Jordanien.

Obama kan omöjligen förklara varför USA alltid stött ISIS i Syrien och nu bestämmer sig för att bomba dem i Irak. Oj! Hur var det nu det var politiken att inte  Göra inte dumma grejer“?

Obamas bombning av kalifens styrkor har absolut ingenting att göra med USA:s FN-ambassadör, Samantha Powers, högt älskade R2P-doktrin (“Skyldighet Att Skydda”-doktrin) som skulle innefatta att skydda upp till 150000 yazidis (för att inte tala kurder och återstående kristna) från ett “potentiellt” folkmord utfört av kalifens styrkor. I själva verket har hela jaktplans- och drönarbombövningen, som tydligen skall vara “månader”, att göra med benghazisyndromet (syftar på en i amerikansk media mycket omtalad CIA-anläggning som attackerades i Libyen -red).

Kalifens styrkor hade bestämt sig för att erövra Irbil, huvudstad i irakiska Kurdistan. Kurdistans Regionala Regering (KRG) leds av den lömske Massoud Barzani som under lång tid varit USA-klient.

Den amerikanska konsulatet i Irbil är proppfullt med CIA-typer. Eller, som New York Times så kärleksfullt uttrycker det, tusentals amerikaner.”

Tänk Benghazi. Det här är ett valår. Obama är absolut livrädd för ett nytt Benghazi som republikanerna har använt nonstop för att visa på hans administrations inkompetens. Det sista Obama behöver är att kalifens styrkor dödar diplomater” i Erbil.

Det skulle säkert bli en tsunami av frågor igen om CIA:s ljusskygga vapensmuggling. Som t.ex. när de beväpnar syriska rebeller” med vapen från Libyen som på den tiden när benghaziattacken ägde rum. Utrikesminister Hillary Clinton visste naturligtvis också om det hela. Men det är särskilt viktigt nu att ingen skaveta att CIA beväpnar merparten av kalifens styrkor.

Regimskifte eller en razzia

Obama sade det humanitära bombäventyret kunde vara i “månadermen i själva verket kan den bara vara i dagar.

De får ett regimskifte billigt. Iraks premiärminister Nouri alMaliki blockeras från att sitta en tredje mandatperiod.

Det förklarar varför helvetet bröt lös i Bagdad, de irakiska parlamentsledamöterna såg tydligt åt vilket håll vinden blåser. Haider alAbadi valdes av den nya presidenten Fuad Masoum (kurd) till ny premiärminister bara timmar efter att Maliki placerade Special Forces på strategiska platser i och runt den Gröna Zonen och försökte (eller kanske inteiscensätta en kupp. Maliki hävdar att Masoum brutit mot den irakiska konstitutionen genom att inte välja honom för att bilda en ny regering. Det är trots allt hansState of Law”-block som fick flest röster i parlamentsvalet i april förra året.

Obama var förutsägbart glad. Men oavsett vad som händer härnäst, kommer Maliki minst sagt inte försvinna i tystnad. Den dominerande föreställningen bland sunniter och ett väsentligt antal kurder och även vissa shiiter är att Maliki skapade fiendskap med sunniterna vilket drev dem till att stödja kalifen i massomfattning (även om nu många har andra tankar).

Vad gäller Kurdistans Regionala Regering (KRG) och Barzani så anser Obama-administrationen att det viktigaste är att de inte förklarar sig självständiga. Så länge Barzani lovar Obama att Kurdistan stannar i Irak så kommer KRG få fler bomber och drönare och den “humanitära” verksamheten kommer att påskyndas. US Special Forces är redan utplacerade över hela det enorma område där kalifatet gränsar till KRG i så kallade “desert forward operating positions”. Och USA är i praktiken nu den irakiska flygvapnet mot kalifen.

Ta en titt på “Hillarator”

Obama-administrationen skruvade R2P (skydd för amerikaner först och flyktingar i andra hand) kommer att inte åstadkomma någonting av en viktig anledning. Ingen bombning (humanitära” eller annan) kan utrota en politisk/religiös-rörelse inte ens en så störd rörelse som IS. Kalifatet blomstrar och expanderar eftersom det till skillnad från det patetiska Fria syriska armén (FSA) vinner territorium, i öken och städer, både i Syrien och Irak. De håller redan ett område som är större Storbritannien med minst 6 miljoner människor.

När det gäller den mycket omhuldade Washingtonmyten om goda” och “dåliga” jihadister så har kalifatet sprängt den i bitar. Praktiskt taget varje jihadist som Washington (och Riyadh) har beväpnat och utbildat i Jordanien ochgränsen mellan Turkiet och Syrien finns nu i kalifens styrkor. De vältrar sig i pengar från smuggling av oljautpressning och “donationer” och de är beväpnade till tänderna efter plundring av fyra irakiska divisioner och en syrisk brigad.

När det gäller det Globala Kriget Mot Terrorn så håller det på att få en gåva som smäller allt högre med den fantastiska historia som utspelas inför alla blivande multinationella jihadister. Vi försvarar vårt kalifat mot det mäktiga korsfararflygvapnet!

USA förlorade kriget i Irak, kapitalt, bara nio dagar efter Bagdads fall, i april 2003. Nej “humanitära” bombningar kommer inte göra det till en seger. Och inga “humanitära” bombningar kommer att göra slut på kalifatet.

Den blivande presidentkandidaten Hillary Clinton tar inga fångar. Hon insisterar i att USA borde ha bombat Syrien från början. Då skulle det inte finnas något kalifat. Men nu oroar hon sig för att kalifen kommer att attackera Europa och även  USA (Jag tänker mycket på att hålla tillbaka, avskräcka och slå ner dem”).

Clinton positionerar sig och hon kunde inte annat än helt avfärda Obamas utrikespolitiska doktrin (Gör inte dumma saker”): Gör inte dumma saker är inte en bärande princip”. Men världen får vänta till 2017 när hon äntligen kan tillämpa sin egen doktrin: “Vi kom, vi såg, han dog”.

(Visited 129 times, 1 visits today)

Dela denna text.

PinIt

Leave a Reply

Your email address will not be published.